Potrivit datelor Transelectrica şi OPCOM, analizate de Agerpres, în cursul zilei de marți, România a importat peste 2.100 de MW de electricitate marţi, în timp ce preţul mediu pe bursă a ajuns la un nou record istoric.
Mai exact, sursa citată arată că marți, 12 octombrie la ora 11.00, nivelul maxim al importurilor a fost de 2.101 MW, după care a început să scadă uşor. Ulterior, la ora 15:00, importurile erau de 1.795 MW, iar consumul ajunsese la 7.618 MW, iar producţia la 5.823 MW.
În ceea ce privește producţia internă, aceasta era asigurată de hidrocentrale – 1.725 MW, nuclear – 1.368 MW, hidrocarburi – 1.272 MW, cărbune – 1.221 MW, fotovoltaic – 129 MW, eolian – 73 MW, biomasă – 62 MW. Pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM, energia cu livrare marţi are o medie de 1.155 lei pe MWh, ceea ce reprezintă un nou record istoric.
Suras citată precizează că cel mai mare preţ va fi înregistrat în vârful de consum de la ora 18:00 – 19:00 şi va fi de 1.577 lei pe MWh.
Amintim faptul că odată cu creșterea prețului la electricitate, facturile românilor au ajuns să fie mai mari chiar și cu 200%. În acest context, guvernul a dat undă verde pentru legea consumatorului vulnerabil.
Motivul creșterii prețurilor
Ionuț Purica, expert în energie spune că această creștere a prețurilor are motive obiective și subiective. Potrivit acestuia în 2021 se încarcă recuperarea pierderilor, iar de aici apare tendina de creștere a prețurilor.
Totodată, el a mai explicat că există anumite fluxuri în economie, care au repercursiuni asupra creșterii prețurilor, atât în cazul electricității, transporturilor și nu numai.
„Anul trecut a fost o perioadă, din cauza pandemiei, cu consum mai scăzut și cu câștiguri mai mici ale companiilor de energie. Anul acesta toată lumea încearca să recupereze pierderile respective și apare tendința de creștere a prețurilor, până la un punct obiectivă, dar apoi începe să devină subiectivă. Dincolo de o creștere rezonabilă, dublările de preț sunt absolut artificiale.
Există fluxuri în economie, cum e energia care au impact cumulativ pe restul economiei. Creșterea prețului în energie se propagă în economie, în prețul transportului, al produselor de diverse feluri, ceea ce conduce la prețuri foarte mari și la posibilitatea închiderii unor întreprinderi unde prețul energiei e mare în costul de producție, iar șomerii de acolo vor deveni automat consumatori vulnerabili. Ajungem la prețuri foarte mari, așa cum a fost în Bulgaria acum câțiva ani. Piață liberă înseamnă creșteri și scăderi ale prețurilor. Dacă spunem piață liberă nu înseamnă că oricine poate să pună orice preț pe energie”, declara expertul la Digi24.