‘Numărul alertelor este în creştere şi pentru faptul că piaţa din România a crescut foarte mult, pentru că serverele şi celelalte echipamente au crescut foarte mult ca şi capacitate şi ca număr şi atunci a apărut această tentaţie’, a declarat joi ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, la a treia ediţie a conferinţei anuale de securitate cibernetică.

Nica a precizat că această alertă nu se referă numai la tentativele de furt de bani, în mediul on-line, ci sunt şi în legătură cu datele personale, conturile de e-mail, bazele de date.

Oficialul MSI a subliniat că hoţii cibernetici sunt prinşi întotdeauna pentru că furtul dintr-un sistem inteligent lasă urme.

‘Nu poţi fura în IT fără să laşi urme. Riscul de a fi furat în mediul on-line este acelaşi pe care îl ai când mergi cu tramvaiul în Bucureşti sau în piaţa Obor’, a spus Nica.

Întrebat de jurnalişti despre proiectul SRI de securitate cibernetică la nivel naţional, Nica a declarat că acesta este extrem de important, va fi o investiţie coerentă şi care vizează 50 de instituţii publice majore ale României, urmând să monitorizeze atacurile cibernetice.

Proiectul a fost depus de SRI pentru a fi finanţat din fonduri europene, este în valoare de 30 milioane euro, dar în prezent se află în faza de evaluare. AGERPRES