Lucrările de construcţii au scăzut în Uniunea Europeană şi în zona euro, în luna august comparativ cu luna iulie, însă România a fost ţara cu cel mai puternic avans pe acest segment de la o lună la alta, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.

Cel mai puternic avans din UE pe luna august

Conform acestor date, lucrările de construcţii au scăzut cu 0,4% în UE şi cu 0,6% în zona euro în luna august 2022 comparativ cu luna iulie 2022. În rândul statelor membre UE, cele mai importante creşteri au fost înregistrate în România (2,5%), Portugalia (2,3%) şi Austria (2%). În cazul României, creşterea de 2,5% din luna august vine după un avans de 0,4% în luna iulie.

În luna august 2022, comparativ cu luna august 2021, lucrările de construcţii au crescut cu 2,3% în zona euro şi cu 2,8% în Uniunea Europeană. Şi în acest acest caz, România este printre ţările unde lucrările de construcţii au înregistrat cele mai mari creşteri, cu un avans de 15,8%, fiind devansată doar de Slovenia (30,2%).

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România, în august 2022 comparativ cu iulie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 8%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 2,5%.

De asemenea, în august 2022 comparativ cu august 2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 15,7%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 15,6%.

Investițiile în imobiliare vor depăși un miliard de euro în 2023

De asemenea, stocul de birouri moderne din Bucureşti a ajuns la 3,30 milioane de metri pătraţi, la finele trimestrului al treilea din 2022, iar anul viitor, la nivel naţional, valoarea investiţilor în real-estate ar putea depăşi un miliard de euro, se arată într-o analiză de specialitate, publicată miercuri.

Stocul de birouri moderne din Bucureşti a ajuns la 3,30 milioane mp, fiind livrate numai cinci proiecte de birouri, în primele nouă luni ale acestui an. Iar prognoza pentru anul viitor este pozitivă: încă 94.000 mp în cinci clădiri, acum în diferite faze de construcţie, vor majora stocul modern al Capitalei la 3,43 milioane mp.

„În prezent, apetitul investitorilor de a cumpăra şi de a dezvolta este temperat în Bucureşti, unde autorităţile publice nu au reuşit să rezolve problemele legate de planul urbanistic zonal (PUZ) şi blocajele de avizare legate de acesta. Chiar dacă, în prezent, întârzierile PUZ-ului abia se observă, pe termen mediu şi lung efectele acestor restricţii, alături de creşterile de preţ, vor avea un impact considerabil asupra viitoarelor dezvoltări pe toate segmentele”, se menţionează în analiza CBRE România.