Evenimentul a avut loc marţi seara pe stadionul Dinamo şi s-a intitulat ”Salvăm vieţi şi intrăm în Cartea Recordurilor”.
Reprezentanta Guinness World Records prezentă pe stadionul Dinamo, Ann Orford, a înmânat certificatul de intrare în Cartea Recordurilor dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
Reprezentanta Guinness Book a certificat faptul că România a doborât recordul mondial atingând 7.402 participanţi la cursul de acordare a primului ajutor.
"Este uimitor că un număr atât de mare de oameni s-a adunat pe stadion pentru a învăţa să acorde primul ajutor", a spus Ann Orford.
La rândul său, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov le-a mulţumit participanţilor pentru prezenţă şi susţinere.
"Este un câştig al tuturor românilor, al Serviciului de ambulanţă şi al Societăţii române de ambulanţă", a spus dr. Alis Grasu.
La eveniment au mai fost prezenţi prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Dr. Raed Arafat a subliniat că sistemul de urgenţă este făcut de oameni şi partea cea mai numeroasă a populaţiei ar trebui să cunoască cum să acorde primul ajutor.
"Ceea ce a făcut Serviciul de ambulanţă este un început care trebuie continuat pentru că e foarte important ca să ştii cum să acorzi primul ajutor. Pe lângă faptul că trebuie să suni la 112 este bine să cunoşti şi paşii de urmat pentru că un prim ajutor incorect poate să facă rău, pe când un prim ajutor acordat corect salvează o viaţă", a arătat medicul.
El a mai spus că este necesar să se instruiască întreaga populaţie, inclusiv prin cursuri de acordare a primului ajutor în şcoli, instituţii etc.
Societatea de Salvare Bucureşti şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov au iniţiat un demers inedit prin care peste 7.000 de români au învăţat simultan cum să facă resuscitare şi să acorde primul ajutor. Participanţii au avut la dispoziţie 700 de manechine pe care au exersat şi au făcut demonstraţii, iar alături de ei s-au aflat 700 de instructori care au explicat manevrele.
Acţiunea s-a desfăşurat cu ocazia împlinirii luna aceasta a 105 ani de funcţionare a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Desfăşurarea evenimentului a fost supervizată ştiinţific de către Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila"’.
Precedentul record a fost stabilit anul trecut în Mexic, în martie, când 6.577 de cursanţi au învăţat simultan procedurile de resuscitare.
SURSA: Agepres