Nicolae Ciucă: De azi înainte, țara noastră va face parte din Schengen cu frontiere aeriene și maritime
„În viață și în istorie, există momente decisive care marchează sfârșitul unor etape și începutul unui nou viitor. Sunt acele momente pe care le remarcăm cu „înainte” și „după”. 31 martie 2024 este și ea o astfel de dată. De azi înainte, țara noastră va face parte din Schengen cu frontiere aeriene și maritime”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.
Nicolae Ciucă subliniază că, până acum, România a parcurs un drum lung.
„Ridicarea vizelor în 2002 și aderarea la UE în 2007 au fost etape majore în parcursul nostru până în prezent. Și următorul nostru obiectiv este clar: aderarea completă la Spațiul Schengen, inclusiv cu granițele terestre, cât mai rapid posibil”, a precizat fostul premier Nicolae Ciucă.
Românii care călătoresc în statele din Spațiul Schengen nu vor mai fi supuși controlului la frontierele aeriene și maritime începând de duminică. Mai exact, aceștia nu vor mai fi opriți la punctele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie, ci vor putea merge direct către porțile de îmbarcare.
Noile reguli care intră în vigoare de la 31 martie
Începând cu data de 31 martie 2024, controalele asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne ale Uniunii Europene între Bulgaria și România și celelalte țări din spațiul Schengen vor înceta.
Aderarea parțială a României și Bulgariei la Spațiul Schengen aerian și maritim este reglementată de Decizia (UE) 2024/210 a Consiliului din 30 decembrie 2023. Această decizie facilitează eliminarea controalelor la frontierele interne între statele membre Schengen și aplicarea completă a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria.
Una dintre cele mai semnificative modificări constă în eliminarea controalelor la frontierele aeriene. Astfel, cetățenii români nu vor mai fi supuși prezentării documentelor la călătoriile în celelalte 28 de state din spațiul Schengen. Cu toate acestea, documentele de identitate, cum ar fi pașaportul sau cartea de identitate, rămân obligatorii.
În timp ce documentele nu mai sunt verificate la frontiere, polițiștii pot efectua verificări de identitate pentru prevenirea activităților ilegale.
La 28 martie 2024, chestorul general de poliție, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a declarat că polițiștii de frontieră vor rămâne prezenti în aeroporturi și vor efectua verificări neanunțate în cazurile de suspiciune privind posibile activități ilegale, folosind dispozitive mobile digitale fie în interiorul aeroportului, fie în zonele de acces în terminal sau de îmbarcare către porți.
În plus, călătoriile minorilor sunt mai ușor de gestionat și sunt reglementate mai bine în cadrul noilor reguli Schengen. Minorii, la fel ca și adulții, nu mai trec prin controlul de frontieră, dar însoțitorii lor trebuie să dețină documentele necesare și să respecte anumite condiții.