Sándor Baja, managing director pentru Ungaria, România și Cehia în cadrul companiei de recrutare Randstad, a descris o scenă frecvent întâlnită în orașul Biharkeresztes, aflat la granița cu România. Potrivit specialistului, autobuze pline cu maghiari care călătoresc zilnic la Oradea pentru a lucra.
„Dacă te duci în oraşul Biharkeresztes, ai fi uimit să vezi cât de multe autobuze duc maghiarii la muncă în Oradea”, a explicat el.
România a recuperat în ultimii ani decalajele salariale față de Ungaria
Această migrare spre România subliniază schimbarea percepției privind piața muncii românești.
Árpád Boros, country manager pentru Ungaria și România la firma de consultanță Staufen, a remarcat că managerii de companii au înțeles că este necesar să ofere mai mult pentru a atrage forță de muncă calificată, potrivit Observator.
România a recuperat în ultimii ani decalajele salariale față de Ungaria. În anumite regiuni, salariile din România sunt chiar mai mari decât cele din țara vecină.
Această evoluție marchează o schimbare semnificativă. Totodată, demonstrează că România nu mai poate fi considerată doar o țară a forței de muncă ieftine, ci o piață competitivă, cu oportunități atractive de muncă pentru angajații din Europa de Est.
Venitul mediu anual disponibil la nivel național rămâne sub media europeană
Conform unui studiu NIQ GfK, pentru prima dată, românii se pot compara de la egal la egal cu europenii din alte țări în ceea ce privește puterea de cumpărare, mai ales în Capitală.
În București, venitul anual disponibil pe cap de locuitor a atins aproape media europeană, de 18.580 de euro, față de 18.768 de euro la nivelul Europei.
Sectorul 1 al Capitalei se remarcă printr-o putere de cumpărare și mai mare, locuitorii de aici având, în medie, 22.000 de euro anual.
În ciuda acestor cifre promițătoare din București, venitul mediu anual disponibil la nivel național rămâne sub media europeană, situându-se la 9.000 de euro pe cap de locuitor.
Totuși, orașele mari precum Timișoara, Cluj și Sibiu se apropie de București, susținând o piață internă din ce în ce mai stabilă și mai atractivă pentru investiții.
Țara rămâne în urmă față de alte metropole europene din punctul de vedere al veniturilor
Deși progresul României este remarcabil, țara rămâne în urmă față de alte metropole europene din punctul de vedere al veniturilor. Spre exemplu, în Londra, venitul mediu disponibil pe cap de locuitor este de 70.484 de euro. În Zurich, acesta este de 73.660 de euro.
Cu toate acestea, ascensiunea Bucureștiului și a altor mari orașe reflectă o schimbare pozitivă în contextul economic regional, poziționând România drept o destinație din ce în ce mai atractivă pentru muncitori și investitori deopotrivă.
Această evoluție economică semnalează o transformare profundă în structura pieței muncii și a economiei din România.
„Valoarea înregistrată pentru București este foarte ridicată, pentru că în trecut era la 14-15.000 de euro. (…)
De asemenea, sectorul 1 are în medie 22.000 de euro, deci este deja cu 20% peste media orașului București. Acolo este puterea de cumpărare cea mai ridicată”, a explicat, la Retail Arena, Raluca Mănărcescu, Commercial Lead of Tech&Durables Department NIQ GfK.