România independentă energetic, Austria dependentă de gazele de la ruși

Austria nu și-a diversificat opțiunile de import de gaze naturale. Acest lucru înseamnă că țara primește în continuare gaze de la Rusia. Mai precis, 98% din gazele din Austria provin din Federația Rusă.

Leonore Gewessler, membru al Partidului Verde și ocupant al poziției de ministru al Energiei în Austria, a declarat că este hotărâtă să întreprindă acțiuni legale pentru a contracara această tendință. În plus, a prezentat un set de inițiative menite să diminueze dependența de gazele naturale rusești.

Gewessler a caracterizat contractele de furnizare de gaze încheiate cu Rusia în 2018, care au o durată până în 2040, drept o „gravă greșeală cu consecințe majore”.

Ea a subliniat că Austria a ajuns într-o situație de dependență, o condiție pe care consideră că „un stat suveran nu ar trebui să o tolereze”.

98% din gazele din Austria provin Rusia

Gewessler se arată extrem de nemulțumită de statistici datate în decembrie 2023, care indică faptul că 98% din totalul importurilor de gaze provin din Rusia.

Ministrul a menționat că nivelul înregistrat este un record începând cu declanșarea războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei. Aceasta a subliniat că tendință arată că actorii de pe piața liberalizată a gazelor depun eforturi insuficiente pentru a diminua dependența țării.

„Este un nivel record de la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei. Această evoluție demonstrează că jucătorii de pe piața liberalizată a gazelor depun prea puțin efort pentru a ne reduce dependența”, a spus ministrul.

Potrivit informațiilor furnizate de ziarul austriac Kurier, un alt motiv pentru această situație este existența unei obligații fixe de cumpărare (take-or-pay) în contractele de furnizare ale OMV.

Acest lucru implică faptul că plata trebuie să fie efectuată indiferent dacă există sau nu achiziții de gaze naturale rusești.

Din cauza acestor acorduri contractuale, se utilizează o cantitate mai mare de gaz natural rusesc, în ciuda scăderii consumului total de gaze. Volumele importurilor rămân constante.

Această situație survine deoarece consumul de gaze în Austria a înregistrat o scădere cu un sfert. Consumul a trecut de la 100,3 terawați oră în 2021 la 75,6 terawați oră în 2023.

gaze Rusia
Gaze Rusia/ SURSA FOTO: Dreamstime

Măsuri împotriva structurii contractelor

Gewessler intenționează să adopte măsuri legale împotriva structurii actuale a acestor contracte.

În cursul zilei de luni, ea a prezentat un set de inițiative. Ele sunt menite să diminueze dependența de gazele naturale provenite din Rusia. Gradul crescut al acestei dependențe constituie „un risc semnificativ din punct de vedere economic și de securitate” pentru Austria.

„În prezent, vedem un eșec clar al pieței. Există destule gaze naturale non-rusești, dar companiile energetice nu le cumpără. Dacă piața eșuează, statul trebuie să intervină. Sunt convinsă de asta: a sosit momentul pentru o obligație statutară de diversificare. Și fac, de asemenea, un apel către toți responsabilii din parlament – să facem următorul pas acum”, a spus ea.

Există opinii divergente în ceea ce privește această strategie. Partidul Libertății din Austria (FPÖ), lider în sondaje în prezent, a argumentat că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui eliminate. Se dorește acest lucru pentru a asigura continuarea aprovizionării Austriei cu energie la prețuri accesibile pentru sectorul său industrial.