România depășește Ungaria și ajunge la nivelul Poloniei la salarizare și PIB per capita ajustat
În 2023, România a înregistrat un progres semnificativ în ceea ce privește nivelul salarial și PIB-ul per capita ajustat la puterea de cumpărare (PPS), potrivit datelor Eurostat analizate de profit.ro.
Acești indicatori relevă că România a egalat Polonia și a depășit alte țări din regiune, precum Ungaria, Grecia și Croația.
Creștere accelerată pentru salariul mediu
Salariul mediu anual ajustat în România a atins 17.739 de euro în 2023, depășind Ungaria (16.895 de euro) și Grecia (17.013 euro) și apropiindu-se de Polonia (18.054 de euro). În termeni lunari, acest salariu mediu se traduce într-un venit brut de aproximativ 7.310 lei.
În context european, salariul mediu anual ajustat pentru angajații cu normă întreagă a fost de 37.900 de euro, o creștere de 6,5% față de 2022. Deși România rămâne sub media Uniunii Europene, ritmul rapid de creștere salarială indică o convergență economică cu statele membre mai dezvoltate.
Creșterea salariilor a fost susținută de măsuri de politică socială adoptate pe fondul inflației ridicate și al schimbărilor economice post-pandemie. Inflația a contribuit, de asemenea, la creșterea PIB-ului nominal per capita, care a avansat cu o medie de 11% anual în ultimii cinci ani.
PIB per capita ajustat la PPS
Un indicator important care reflectă puterea economică a unei țări în raport cu nivelul de trai este PIB-ul per capita ajustat la standardul puterii de cumpărare (PPS). Acest indicator ia în considerare diferențele de prețuri dintre țări și oferă o imagine comparabilă a bunăstării relative.
România a atins 80% din media UE în ceea ce privește PIB-ul per capita ajustat la PPS, la egalitate cu Polonia și peste Ungaria, Grecia, Croația, Slovacia și Bulgaria. Acest nivel reflectă o evoluție economică semnificativă, având în vedere că în urmă cu un deceniu România se situa sub multe dintre aceste țări.
Ce este PPS și cum se calculează?
Standardul puterii de cumpărare (PPS) este o unitate monetară artificială utilizată pentru a compara nivelurile economice între țări, ajustând diferențele de prețuri. PPS se calculează prin împărțirea unui agregat economic exprimat în moneda națională la paritatea puterii de cumpărare (PPP), care reflectă rata de schimb între moneda națională și PPS.
În esență, PPS permite compararea echitabilă a bunăstării economice între țări, eliminând distorsiunile create de diferențele de prețuri.