‘Noul sistem de plăţi Target2, lansat astăzi, reprezintă o componentă a eurosistemului de plăţi. Pregătirea României pentru trecerea la euro înseamnă nu numai rata creditării, dar şi îndeplinirea cu profesionalism şi perseverenţă a mai multor paşi tehnici. Target2 reprezintă un pas important pentru adoptarea euro în România’, a afirmat Isărescu.

Oficialul BNR a adăugat că, deşi implementarea Target2 este obligatorie pentru statele membre care au adoptat deja euro, Banca Centrală a decis intrarea pe acest segment la începutul anului trecut datorită interesului manifestat de către sistemul bancar autohton şi a clienţilor acestuia.

‘Implementarea unei componente naţionale Target2 este obligatorie pentru statele membre care folosesc moneda euro. În ianuarie 2010, Banca Naţională a decis să se conecteze la acest sistem înainte de adoptarea monedei unice. Decizia a fost luată având la bază interesul sistemului bancar şi a clienţilor acestuia. După cum se ştie, Cehia, Ungaria, Suedia şi Marea Britanie sunt singurele ţări din Uniune care nu s-au conectat încă la Target2’, a explicat Mugur Isărescu.

Executivul a anunţat, în luna aprilie a.c, că România a păstrat calendarul de aderare la euro, respectiv data de 1 ianuarie 2015.

În acest sens, se previzionează ca leul şi moneda europeană să circule în paralel timp de 11 luni, iar din 1 decembrie 2015 euro să fie singura monedă în circulaţie.

Totodată, s-a stabilit înfiinţarea unui Comitet interministerial pentru trecerea la euro, preşedinţia acestuia urmând să fie asigurată de primul-ministru, iar vicepreşedinte să fie guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Comitetul, care va monitoriza îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, astfel ca România să fie pregătită în 2015 pentru aderarea la zona euro, va fi alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Economiei, Ministerului Justiţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Muncii, ai Cabinetului Primului-Ministru, Oficiului de Statistică, Comisiei de Prognoză, Departamentului de Afaceri Europene şi Ministerului Educaţiei.

Pentru ca un stat membru să adopte moneda euro, trebuie să îndeplinească criteriile de convergenţă (Maastricht): rata medie a inflaţiei, monitorizată pe o perioadă de un an înainte de efectuarea verificării, să nu depăşească cu mai mult de 1,5% rata inflaţiei dintre cele trei state membre UE cu cea mai mare stabilitate a preţurilor, raportul între deficitul public şi PIB nu trebuie să depăşească trei la sută, raportul între datoria publică şi Produsul Intern Brut nu trebuie să depăşească 60%, rata dobânzii nominale pe termen lung nu trebuie să fie mai mare cu mai mult de doi la sută decât cea realizată de primele trei state membre cu cea mai slabă inflaţie în anul precedent, marjele de fluctuaţie normale stabilite prin mecanismul cursului de schimb în Sistemul Monetar European trebuie să fi fost respectate fără mari presiuni, cel puţin în cei doi ani premergători verificării.

BNR a organizat, luni, o conferinţă de presă cu ocazia lansării sistemului de plăţi în euro TARGET2 – România, componenta naţională a sistemului european de plăţi în monedă euro Target2, utilizat pentru decontarea băncilor centrale şi transferuri interbancare de valori mari.

În 2010, BNR a decis conectarea la acest sistem înainte ca România să treacă la moneda euro, pentru a răspunde nevoilor mediului bancar şi a celui de afaceri, de a asigura o modalitate mai ieftină, mai rapidă şi sigură pentru plăţile în euro, naţionale şi transfrontaliere.

Printre avantajele aduse de acest sistem băncilor figurează reducerea comisioanelor pentru plăţi, decontare interbancară în timp real, extinderea intervalului orar de procesare a plăţilor în euro.

Sistemul Target (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer) a fost înfiinţat de către băncile centrale din zona euro la sfârşitul anilor 90, prin interconectarea a 17 sisteme naţionale.

Băncile din România care nu vor participa din 4 iulie la sistemul Target2 România vor putea realiza în continuare tranzacţiile de plată în euro prin intermediul băncilor corespondente din străinătate sau prin băncile-mamă.