Autorităţile române au obţinut la negocierile cu experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) o majorare cu un miliard de euro a plafonului de garanţii guvernamentale stabilit pentru acest an, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.
La revizuirea din septembrie a acordului stand-by, Guvernul a obţinut o creştere a plafonului de garanţii publice la 7,7 miliarde lei în 2009 şi la 8,6 miliarde lei în 2010, dar sub condiţia ca garanţiile suplimentare faţă de plafonul iniţial de 6 miliarde lei să fie dedicate exclusiv finanţării în contrapartidă a proiectelor de investiţii finanţate de UE sau de alte instituţii multilaterale.
Premierul Emil Boc a discutat sâmbătă cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale posibilitatea extinderii plafonului şi mecanismului garanţiilor guvernamentale pentru cofinanţarea proiectelor europene, în cazul administraţiilor locale şi instituţiilor publice
Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Executiv, nevoia extinderii plafonului şi mecanismului garanţiilor guvernamentale a fost discutată în vederea întăririi capacităţii de absorbţie a fondurilor europene şi a cofinanţării proiectelor, în special cele ale administraţiilor locale şi ale altor structuri care gestionează fonduri europene.
O misiune a FMI se află în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.
Reprezentanţii FMI şi Comisiei Europene (CE) vor prezenta miercuri, într-o conferinţă de presă, concluziile vizitei la Bucureşti.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreiei statului aflat la BNR.
În urma încheierii favorabile a misiunii de evaluare, România va primi cea de-a doua tranşă, de un miliard de euro, din împrumutul de la UE. Prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, a fost virată României în iulie 2009.
SURSA: Mediafax