Elena Mateescu a fost validată în funcția de președinte al Asociației Regionale VI

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a fost validată în funcția de președinte al Asociației Regionale VI (Europa), după ce a fost votată în unanimitate de participanții la Sesiunea Extraordinară a Asociației, care a avut loc la Geneva (Elveția) pe data de 23 mai 2023.

Conform regulilor de procedură ale Organizației Meteorologice Mondiale, această poziție i-a asigurat Elenei Mateescu și un loc în Consiliul Executiv al Organizației Meteorologice Mondiale.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul celui de-al 19-lea Congres Meteorologic Mondial, organizat de către Secretariatul Organizației Meteorologice Mondiale, la Geneva (Elveția), în perioada 22 mai – 2 iunie 2023.

„Îmi exprim convingerea că expertiza profesională, capacitatea managerială și cunoștințele dobândite în activitatea de peste 30 de ani la nivel național și internațional în domeniul meteorologiei justifică pe deplin validarea doamnei dr. Elena Mateescu în funcția de Președinte al Asociației Regionale VI (Europa) și membru în Consiliul Executiv.

Reprezentarea României la acest nivel va contribui la consolidarea relațiilor de colaborare și la crearea de parteneriate la nivel european și internațional privind implementarea de proiecte de cercetare în domeniul schimbărilor climatice și adaptarea la efectele încălzirii globale, în cadrul Centrului Agrometeorologic Regional pentru Asociația Regională VI (Europa) în România, prima inițiativă de acest gen la nivel mondial, sub egida OMM”, a declarat, joi, Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, potrivit sursei citate anterior.

Despre Organizația Meteorologică Mondială

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) este o organizație interguvernamentală cu 193 de state și teritorii membre. Ea a luat naștere din Organizația Meteorologică Internațională (OMI), ale cărei rădăcini au fost plantate la Congresul Meteorologic Internațional de la Viena din 1873.

Înființată prin ratificarea Convenției OMM la 23 martie 1950, OMM a devenit, un an mai târziu, agenția specializată a Organizației Națiunilor Unite pentru meteorologie (vreme și climă), hidrologie operațională și științele geofizice conexe. Secretariatul, cu sediul la Geneva, este condus de secretarul general. Organul său suprem este Congresul meteorologic mondial.

În calitate de agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite, OMM este dedicată cooperării și coordonării internaționale în ceea ce privește starea și comportamentul atmosferei terestre, interacțiunea acesteia cu pământul și oceanele, vremea și clima pe care le produce și distribuția resurselor de apă care rezultă din acestea, scrie pe site-ul oficial al instituției respective.

OMM facilitează și promovează:

  • crearea unei rețele integrate de observare a sistemului terestru pentru a furniza date meteorologice, climatice și legate de apă;
  • crearea și întreținerea centrelor de gestionare a datelor și a sistemelor de telecomunicații pentru furnizarea și schimbul rapid de date meteorologice, climatice și legate de apă;
  • crearea de standarde de observare și monitorizare pentru a asigura o uniformitate adecvată a practicilor și procedurilor utilizate la nivel mondial și, prin urmare, pentru a asigura omogenitatea datelor și a statisticilor;
  • furnizarea de servicii legate de vreme, climă și apă – prin aplicarea științei și tehnologiei în meteorologia operațională și hidrologie – pentru a reduce riscurile de dezastre și a contribui la adaptarea la schimbările climatice, precum și pentru sectoare precum transportul (aerian, maritim și terestru), gestionarea resurselor de apă, agricultura, sănătatea, energia și alte domenii;
  • activități în domeniul hidrologiei operaționale, precum și o cooperare mai strânsă între serviciile meteorologice și hidrologice naționale din statele și teritoriile în care acestea sunt separate;
  • coordonarea cercetării și formării în domeniul meteorologiei și în domenii conexe.