Luminița Gheorghiu, celebră pentru rolul „soției” lui Ilie Moromete, a jucat în numeroase filme și a mărturisit că, deși a fost o mamă severă, fetele ei au ascultat-o. Marea actriță a decedat în anul 2021, la 71 de ani.
Drama actriței Luminița Gheorghiu
Luminița Gheorghiu a fost una dintre cele mai remarcabile actrițe ale teatrului și cinematografiei românești. De-a lungul carierei sale, a jucat în numeroase filme, însă rolul care i-a adus consacrarea a fost cel al Catrinei, soția lui Ilie Moromete în Moromeții. În viața personală, însă, actrița a înfruntat provocări mari, despre care publicul nu știa.
Luminița Gheorghiu a fost una dintre cele mai mari actrițe ale teatrului și cinematografiei românești. De-a lungul carierei sale, a jucat în filme celebre, precum Moromeții, Moartea domnului Lăzărescu și Poziția Copilului. Însă, în ultimii ani, actrița a fost afectată de o boală care i-a redus prezențele publice. Luminița Gheorghiu a încetat din viață la vârsta de 71 de ani.
O carieră spectaculoasă în teatru și film
Luminița Gheorghiu s-a născut pe 1 septembrie 1949, la București, și a activat pe scena Teatrului Bulandra până în 2003, însă cariera sa a fost deosebit de remarcabilă și în cinematografie. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar, iar debutul său pe scenă a avut loc în rolul Mărioara într-o piesă regizată de Alexandru Tocilescu la Teatrul Cassandra. După absolvire, a fost angajată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, iar în 1975 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. În 1976, a devenit actriță a Teatrului Bulandra din București.
Debutul său în cinematografie a avut loc în 1974, în filmul Stejar, extremă urgență, regizat de Dinu Cocea. Totuși, rolul care i-a adus recunoașterea a fost cel al Catrinei, soția lui Ilie Moromete, din Moromeții (1987), regizat de Stere Gulea.
Numele Luminiței Gheorghiu este strâns legat de noul val al cinematografiei românești, datorită apariției sale în Moartea domnului Lăzărescu (2005), regizat de Cristi Puiu. În acest film, a interpretat rolul asistentei de pe ambulanță care îl transportă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la altul prin București.
Cristi Puiu a colaborat din nou cu Luminița Gheorghiu în Marfa și banii (2001), un film considerat un punct de început al noului val al cinematografiei românești. Actrița a avut un rol important și în Poziția copilului (2013), regizat de Călin Peter Netzer, peliculă ce a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin. De asemenea, Gheorghiu a jucat în filme regizate de cineaști de renume, precum Liviu Ciulei, Radu Jude, Radu Mihăileanu și Michael Haneke.
Premii importante și recunoaștere internațională
Luminița Gheorghiu a fost membru al Uniunii Cineaștilor din România. În 2009, i s-a acordat Premiul de Excelență pentru întreaga carieră la Festivalul Internațional de Film de la Iași (IIFF). Pe 9 mai 2016, a fost răsplătită cu premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER, iar pe 26 septembrie 2017, a primit Premiul pentru Film la Gala Premiilor „Constantin Brâncoveanu”, desfășurată la Ateneul Român.
Luminița Gheorghiu a fost protagonista filmului Poziția copilului (2013), care a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în acel an, și a fost una dintre actrițele favorite pentru premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună actriță. În 2014, a interpretat rolul principal în Cuscrii (regia Radu Potcoavă), iar în 2015, a făcut parte din distribuția filmului Aferim! (regia Radu Jude), care a obținut Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin.
Drama personală a actriței
Luminița Gheorghiu a cunoscut o durere imensă în viața sa. Deși a interpretat cu măiestrie rolul de mamă-eroină, puțini sunt cei care știu prin ce tragedie a trecut, provocată de pierderea unuia dintre copiii săi.
În cadrul emisiunii Happy Hour, Luminița Gheorghiu a povestit despre cea mai grea perioadă din viața ei. A vorbit despre pierderea fiicei sale, pe care o chema Iuliana și care avea doar șase ani și jumătate. „Am un înger acum”, a spus actrița. După Revoluție, își aduce aminte cum vedea mame care își conduceau pe ultimul drum fetele de 18-20 de ani, îmbrăcate în rochii de mireasă. Atunci, și-a spus în gând: „Doamne, ele sunt mai lovite decât mine. Eu am fost prima la durere.”
La scurt timp după această tragedie, Luminița Gheorghiu a obținut rolul memorabil al soției lui Ilie Moromete. Despre rolul de mamă în viața reală, actrița povestea într-un interviu că a fost destul de severă. Ea spunea că, deși a pierdut un copil, a avut două fete minunate. Luminița Gheorghiu a mărturisit că a fost o mamă destul de severă, dar fetele ei au ascultat-o. Le-a încurajat să practice pianul, chitara, mandolina, dansul sportiv și alte activități pe care le considera esențiale pentru dezvoltarea unui copil.
Actrița Luminița Gheorghiu a decedat la vârsta de 71 de ani, după o lungă perioadă de suferință.