7 ani de la moartea Stelei Popescu

România a pierdut o mare actriță! Sâmbătă, pe 23 noiembrie, se împlinesc 7 ani de când Stela Popescu a încetat din viață, din cauza unui atac cerebral. Aceasta a fost găsită prăbușită în propria casă de către fiica sa adoptivă. Actrița era, de mai mulți ani, diagnosticată cu diabet.

Stela Popescu a fost, timp de decenii, parteneră de scenă cu Alexandru Arșinel, care a decedat, la rândul său, în septembrie 2022. Cei doi au devenit una dintre cele mai îndrăgite duo-uri de actori din România.

La aflarea veștii morții Stelei Popescu, Alexandru Arșinel a declarat:

„Acum mă duc la ea acasă. Nu ştiu ce se întâmplă. M-a sunat acum cinci minute Ursu Adrian. Vai de mine!”, potrivit news.ro.

La acea vreme, actorul nu a găsit cuvinte pentru a o descrie pe colega sa de scenă.

„Aveți impresia că eu am acum cvinte despre stela? Ce cuvinte speciale să spun despre Stela? Stela a fost unică și nu îmi găsesc cuvintele pentru a o defini în lumea asta româneasca. A fost un om extraordinar”, a declarat acesta în fața jurnaliștilor.

stela popescu
Stela Popescu; SURSA FOTO: Dreamstime
Alexandru Arșinel; Sursă: Facebook, Gabriela Firea

Cine a fost Stela Popescu?

Stela Popescu s-a născut la Orhei, într-o familie modestă de învățători. Mama ei, Valentina, provenea din satul Chiperceni, iar tatăl, Vasile Popescu, era din Chiștelnița, județul Orhei, care se află acum în Republica Moldova. Prima amintire vie pe care o păstrează în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă în 1940. Atunci, tatăl ei, considerat intelectual și, prin urmare, dușman de clasă, a fost deportat în Siberia, iar mama, împreună cu fiica, a fugit în România, la Brașov.

În 1953, Stela Popescu susține examenul de admitere la facultate și este repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, însă renunță la acest drum după un an și jumătate, atunci când se alătură echipei Teatrului Ministerului de Interne. În 1956, este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, continuând în paralel să participe la spectacole de teatru. La finalul studiilor, este repartizată la Teatrul din Brașov, unde ajunge să joace într-un număr impresionant de 400 de spectacole pe an.

O carieră impresionantă

În perioada 1963-1969, Stela Popescu a activat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. În 1969, a părăsit revista și s-a angajat la Teatrul de Comedie, dar acest lucru nu a împiedicat-o să colaboreze continuu cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în 2017. Totodată, a avut o colaborare constantă cu Revista Românească, sub conducerea lui Mihai Maximilian, cu care s-a căsătorit în 1969, după divorțul de Dan Puican. În paralel, Stela Popescu a jucat în celebra serie de spectacole „Boema” de la Grădina Boema, producții cu un puternic mesaj anti-regim pentru acea perioadă, care au avut un mare succes de public.

Pe parcursul celor 24 de ani petrecuți la Teatrul de Comedie, Stela Popescu juca vara, în timpul pauzei stagiunii teatrale, la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie a activat din 1969 până în 1993, iar apoi s-a întors la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde a lucrat până la decesul său.