Au trecut 110 ani de la nașterea lui Gică Petrescu

Gică Petrescu, un nume emblematic al muzicii românești, s-a născut pe 2 aprilie 1915, în București. Descoperindu-și pasiunea pentru muzică încă din copilărie, a fost susținut de familie în dezvoltarea talentului său. Studiile muzicale au început sub îndrumarea mamei sale la pian, iar ulterior a luat lecții de vioară și chitară, acesta din urmă devenind instrumentul său preferat.

A urmat cursurile Liceului „Gheorghe Șincai”, unde a făcut parte dintr-un ansamblu instrumental al elevilor, debutând astfel încă din adolescență în lumea muzicii. Primii pași pe scenă i-a făcut încadrându-se în moda vremii, cântând la baluri și spectacole de estradă. Și-a câștigat rapid popularitatea și a ajuns să cânte în restaurante celebre precum „Princiar” și „Lafayette”, colaborând cu artiști de renume precum Fănică Luca.

gica petrescu
SURSA FOTO: dilemaveche.ro

Anii afirmării profesionale ai lui Gică Petrescu

Anii ’30 au marcat afirmarea sa profesională, cântând la Cazinoul din Sinaia și debutând la Radio, unde a interpretat alături de orchestra lui Iulian Ghindă. A semnat contracte importante cu case de discuri, realizând numeroase înregistrări la „Odeon”.

A urmat o carieră fulminantă în teatru de revistă, având colaborări prestigioase cu teatre precum „Alhambra”, „Gioconda”, „Boema” și „C. Tănase”. Totodată, a lucrat cu compozitori celebri, contribuind la consacrarea muzicii ușoare românești.

Cariera în teatru și turneele internaționale

Talentul său s-a extins și în domeniul actoriei, debutând în 1937 în comedia muzicală „Luna știe, dar nu spune”. A participat la turnee naționale și internaționale, devenind un ambasador al muzicii românești. Repertoriul său a cuprins peste 1.500 de piese, multe dintre ele devenind șlagăre interpretate de generații întregi.

A cântat în fața unor personalități marcante precum regele Mihai, Yehudi Menuhin sau Louis Armstrong și a fost unul dintre puținii artiști care au trecut prin toate etapele evoluției tehnologiei muzicale, de la discuri de patefon la CD-uri. Viața sa a fost subiectul filmului „Muzica e viața mea”, întruchipând parcursul unei cariere excepționale.

Viața personală și retragerea

A fost căsătorit timp de 34 de ani cu Cezarina Moldoveanu, poetă și scriitoare, care i-a fost un sprijin esențial. După dispariția acesteia în 1989, Gică Petrescu s-a retras pentru o perioadă din lumina reflectoarelor.

Pe parcursul carierei sale, a fost distins cu numeroase premii, printre care Ordinul Meritul Cultural, Premiul Discului Electrecord, Life Time Award la MTV Romanian Music Awards și Ordinul Național „Steaua României”.

Gică Petrescu s-a stins din viață pe 18 iunie 2006, lăsând în urma sa o moștenire muzicală de neegalat. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu, dar melodiile sale continuă să trăiască în inimile iubitorilor de muzică.