În urmă cu trei ani, România pierdea un mare interpret de muzică populară. Mulți români îi știu piesele și acum, iar unele dintre ele sunt în continuare ascultate la petreceri.
Trei ani de la decesul lui Petrică Mâţu Stoian
Luna aceasta se fac trei ani de când Petrică Mâţu Stoian a trecut la cele sfinte. În noiembrie 2021, interpretul de muzică populară se afla la spital, recuperându-se după infectarea cu coronavirus.
Din păcate, artistul a decedat pe 6 noiembrie 2021 la Spitalul Județean de Urgență Reșița. La momentul decesului, acesta avea 61 de ani.
O viață dedicată muzicii populare românești
Petrică Mâţu Stoian, unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți de muzică populară din România, s-a născut la 18 septembrie 1960 în Isverna, Plaiul Cloşanilor, județul Mehedinţi.
Fiind nepotul celebrei interprete de muzică populară Domnica Trop, Petrică Mâţu Stoian a moștenit o parte din tradițiile muzicale ale familiei sale, începându-și cariera în domeniu cu un respect deosebit față de patrimoniul folcloric.
Deși a studiat inițial Dreptul, Petrică Mâţu Stoian a renunțat la această cale profesională în favoarea muzicii, pasiunea care l-a definit întreaga viață.
A continuat studiile muzicale la Conservator, iar debutul său profesional a fost marcat în 1995, când a început să activeze ca artist profesionist la Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului.
Ulterior, s-a alăturat Ansamblului Maria Tănase din Craiova, oraș în care a locuit până la sfârșitul vieții.
Talentul său a fost descoperit în cadrul unei emisiuni
Lansarea sa în lumea muzicii populare a avut loc datorită unui moment semnificativ: descoperirea sa de către Marioara Murărescu, într-o ediție a emisiunii „Tezaur Folcloric”.
Această apariție i-a deschis drumul spre o carieră de succes, marcată de numeroase premii și distincții. Printre realizările sale notabile se numără câștigarea premiilor I la festivalul „Maria Lătăreţu” din 1993 și la festivalul „Cântecele românilor de pretutindeni” din Drobeta Turnu Severin, dar și în topul tinerilor interpreți în anii 1994 și 1995.
Interpretul de muzică populară a lansat zece albume
Petrică Mâţu Stoian a lansat zece albume de-a lungul carierei sale, fiecare fiind o reflecție a talentului său desăvârșit și a unei iubiri profunde față de folclorul românesc.
Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără:
- „Plecai pe-o potecă mică”
- „Cine-a fost mai vinovat”
- „Dulce şi-e guriţa”
- „Mândruliţa de la Gorj”
Aceste melodii, pline de autenticitate și farmec, abordează teme de veselie, dor și tradiții din viața de zi cu zi, precum nunțile și înmormântările, sau doinele care i-au fost cele mai dragi.
În 1995, Petrică Mâţu Stoian a înregistrat primul său disc la Electrecord, „Aştept să răsară Luna”, un album care a marcat începutul unei cariere muzicale de succes.
De-a lungul anilor, albumul său și piesele lansate au cucerit inimile fanilor, iar artistul a fost apreciat nu doar pentru vocea sa, ci și pentru carisma sa inconfundabilă.