Cristina Stamate, una dintre cele mai îndrăgite actrițe ale teatrului de revistă românesc, a încetat din viață acum fix șapte ani, pe 27 noiembrie 2017. Avea 71 de ani. După o carieră strălucită, ce s-a întins pe cinci decenii, aceasta a lăsat în urma sa amintiri de neșters, dar și un gol imens în inimile colegilor și ale spectatorilor.
Cristina Stamate, o emblemă a teatrului românesc de revistă, a fost mai mult decât o actriță – a fost o sursă de inspirație, un zâmbet luminos și o prezență de neuitat pe scenă și în inimile spectatorilor. De-a lungul unei cariere de peste cinci decenii, aceasta a redefinit arta comediei, impresionând prin talentul său unic și devotamentul față de public.
Viața personală, discretă și marcată de provocări, a fost însă umbrită de problemele de sănătate care i-au grăbit sfârșitul, punând capăt unei existențe pline de realizări, dar și de introspecție profundă. Cristina Stamate a lăsat în urmă o moștenire artistică de neprețuit, fiind mereu amintită ca „Sufletul teatrului de estradă”.
Cristina Stamate, de la visul de a fi avocat la pasiunea pentru scenă
Cristina Stamate s-a născut pe 8 februarie 1946, la București, și, inițial, și-a dorit o carieră în drept. Tânăra se pregătea intens pentru admiterea la Facultatea de Drept, însă influențată de cei din jur și de observațiile acestora privind talentul său artistic, a luat o decizie neașteptată.
„M-am făcut actriță pentru că examenul la Institutul de Teatru s-a dat înainte cu două săptămâni și pentru că nu eram foarte hotărâtă. Eu îmi doream să devin avocată, dar cei din jurul meu spuneau ce talentată sunt eu și cum ar trebuit să mă fac eu actriță. I-am crezut pe cuvânt și am dat la teatru și am intrat”, spunea Cristina Stamate într-un interviu.
La doar 17 ani, a devenit studentă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, unde a studiat sub îndrumarea unor regizori precum Alexandru Finți și Sanda Manu.
În 1967, după absolvire, și-a început cariera pe scena Teatrului Dramatic din Arad. Doi ani mai târziu, s-a alăturat colectivului de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București, marcând începutul unei perioade de glorie.
O viață dedicată artei teatrale și filmului
Cristina Stamate a fost considerată sufletul teatrului de estradă din București. Zâmbetul său emblematic și talentul inconfundabil au transformat-o într-o figură de referință pentru scena artistică românească.
În cadrul Teatrului „Constantin Tănase”, a interpretat roluri memorabile în spectacole precum Arca lui Nae și Vasile, Bufonii regelui, Dai un ban, dar face, Idolul femeilor, Nimic despre papagali, Poftă bună lui Tănase, Revista revistelor, Te aștept diseară pe Lipscani, Ura… și la gară, Vara nu-i ca iarna, Teatrul Național de Televiziune, Evantaiul, Teatrul Național Radiofonic, Scene din viața lumii mari sau Stăpânul tăcerii.
De asemenea, actrița și-a dovedit versatilitatea și în cinematografie, apărând în filme de succes precum Grăbește-te încet (1981) și Secretul lui Bachus (1984). Publicul o aprecia pentru energia sa debordantă, iar televiziunea i-a oferit o platformă suplimentară pentru a străluci.
Merită să iubim oamenii chiar și atunci când ei nu ne iubesc
În viața personală, Cristina Stamate a fost mereu discretă. S-a căsătorit la doar 20 de ani cu Dan Ivănescu, un bărbat cu șapte ani mai în vârstă, alături de care a trăit 11 ani. S-a măritat virgină, iar ulterior nu și-a mai refăcut viața alături de alt bărbat.
„Merită să iubim oamenii chiar și atunci când ei nu ne iubesc”, obișnuia să spună actrița.
Cristina Stamate a mărturisit în cadrul emisiunii lui Teo Trandafir că, la momentul căsătoriei, era „inocentă”. Actrița a dezvăluit că abia după trei luni de la oficializarea relației, ea și soțul său, cu șapte ani mai în vârstă, au avut prima lor noapte intimă.
„Când m-am măritat eram inocentă. Nu ştiam nimic, timp de trei luni am învăţat.
Când m-am măritat, m-am măritat inocentă. Bărbatul meu era mai mare decât mine”, a declarat Cristina Stamate la emisiunea lui Teo Trandafir.
Problemele de sănătate și lupta cu boala
Ultimii ani ai vieții Cristinei Stamate au fost marcați de probleme grave de sănătate. Actrița suferea de insuficiență mitrală și cardiopatie ischemică, afecțiuni ce au necesitat intervenții medicale complicate.
În 2015, a fost supusă unei operații pe cord deschis, o experiență dificilă pe care a depășit-o cu stoicism.
Din păcate, sănătatea sa s-a deteriorat treptat, iar în ultimele săptămâni de viață, vedeta s-a confruntat cu o suferință profundă. Paula Rădulescu, o prietenă apropiată, a povestit despre starea Cristinei din acea perioadă.
„Ea a vrut să i se întâmple asta. Ea a iubit cu ardoare teatrul, dar în ultima vreme nu mai vorbea şi nici nu mai întreba de teatru sau de piese. Ea nu mai voia… actriţa din ea o face să răspundă că este bine.
A fost extrem de sensibilă, de deşteaptă. Eu nu cred că ea a ştiu despre moartea Stelei Popescu. În ultimele 2 săptămâni mi s-a părut că nu e în regulă, cred că nu mai voia să fie. Intimitatea ei va rămâne doar a ei. Când o întrebăm dacă a mâncat îmi spunea: nu prea. A suferit mult, iar suferinţa i-a luat viaţă”, a spus ea.
Cristina Stamate a murit pe 27 noiembrie 2017, la Spitalul Floreasca din București, în urma unui stop cardio-respirator.
Moștenirea lăsată generațiilor viitoare
De-a lungul carierei, Cristina Stamate a fost un exemplu de dedicare și profesionalism. Pe lângă activitatea sa pe scenă și pe ecran, actrița a publicat o carte de eseuri și un volum de rețete culinare, demonstrând și alte fațete ale talentului său. În 2007, a înființat un club de teatru pentru copii, reluând o pasiune mai veche – predatul.
Deși viața sa a fost plină de provocări, Cristina Stamate a oferit o lecție importantă despre reziliență și acceptarea singurătății:
„Am învăţat că ne naştem, trăim şi murim singuri. Pentru asta m-am educat să nu jelesc niciodată dacă sunt singură, să nu mă apese singurătatea. Am învăţat că nu trebuie să disper în nicio secundă a vieţii mele, să nu cred că drumurile se închid pentru totdeauna”, a spus regretata actriță.
Astăzi, Cristina Stamate își doarme somnul de veci la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor, lăsând în urmă o carieră de excepție și amintiri prețioase în inimile celor care au avut privilegiul de a o cunoaște sau de a o vedea pe scenă.