Romica Puceanu, regina muzicii lăutărești, ne-a lăsat o moștenire nemuritoare

Pe 24 octombrie 1996, România a pierdut una dintre cele mai mari voci ale muzicii lăutărești: Romica Puceanu. Supranumită „Regina muzicii lăutărești”, s-a stins din viață la doar 69 de ani, în urma unui tragic accident rutier petrecut pe șoseaua ce leagă localitățile Dor Mărunt și Dragoș Vodă, în județul Călărași.

Artista, care își dedicase viața cântecelor de suflet, a lăsat în urmă un repertoriu ce continuă să emoționeze generații întregi. Cu melodii nemuritoare precum „Șaraiman”, „Anii mei și tinerețea”, „Aș munci la plug și coasă” și „Florăresele”, vocea ei unică rămâne o comoară neprețuită pentru patrimoniul cultural românesc.

Ieri, pe 19 ianuarie, ar fi împlinit 98 de ani

Născută pe 19 ianuarie 1927, la București, într-o familie de lăutari, Romica Puceanu a fost înzestrată cu un talent ieșit din comun. De la doar 14 ani, și-a început cariera, colaborând mai târziu cu taraful Frații Gore, unde și-a pus amprenta pe un stil interpretativ propriu, de o sensibilitate rară.

Cariera sa a cunoscut apogeul în anii 1960-1970, când a devenit un simbol al muzicii lăutărești, atât în România, cât și peste hotare.

A pierit într-un accident de mașină

Tragicul accident care i-a curmat viața a avut loc la primele ore ale dimineții. Microbuzul în care se afla artista, împreună cu membri ai formației sale, a fost lovit de o mașină condusă de un cetățean grec care a forțat un blocaj rutier. În urma impactului, Romica Puceanu a suferit răni grave, fiind transportată la Spitalul Municipal Fetești și ulterior la Spitalul de Urgență Floreasca din București. Din păcate, eforturile medicilor nu au reușit să îi salveze viața.

Romica a fost înmormântată la Cimitirul Izvorul Nou, pe Aleea Lăutarilor, fiind condusă pe ultimul drum de mii de admiratori. Alături de lacrimi și regrete, taraful Ion Albeșteanu a cântat de jale, omagiind astfel vocea care a marcat o epocă.

Fiul lui Nicolae Ceaușescu o vedea ca pe o mamă

De-a lungul vieții, a cântat cu mari nume ale muzicii lăutărești și a fost apreciată inclusiv de personalități controversate ale epocii comuniste. Nicu Ceaușescu, fiul fostului dictator, o admira atât de mult încât obișnuia să o numească „mama mea doi”.

Moștenirea sa rămâne vie în fiecare piesă, în fiecare vers interpretat cu pasiune. Romica Puceanu nu doar că a redefinit muzica lăutărească, dar a transformat-o într-un simbol al identității și emoției românești. Generațiile viitoare o vor cunoaște și o vor iubi, pentru că vocea sa, plină de profunzime, rămâne nemuritoare.

Regina muzicii lăutărești va trăi mereu în inimile celor care iubesc arta autentică, iar cântecele ei vor continua să aline sufletele, la fel cum au făcut-o și în timpul vieții sale.