Au trecut două decenii de când Dan Spătaru a trecut la cele sfinte. El a fost unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România, iar multe dintre melodiile sale sunt știute vers cu vers de către români.
După 20 ani de la deces, prezentatorul de evenimente Octavian Ursulescu a acordat un interviu pentru click.ro în care a scos la iveală mai multe detalii despre Dan Spătaru.
Dan Spătaru era mereu impecabil
Octavian Ursulescu a spus că Dan Spătaru a fost un exemplu de corectitudine, punctualitate și eleganță, trăsături care caracterizează întreaga „Generație de Aur” și că aceste valori sunt pe cale de dispariție.
El a menționat că, atunci când plecau în vreo deplasare organizată de el, trecea să-l ia cu mașina, dar, deși nu întârzia niciodată, Dan Spătaru era mereu deja acolo, în poarta casei, fumând, cu siguranță de minute bune.
Ursulescu a adăugat că, la concerte, indiferent de locație, fie că erau în cămine culturale la țară sau în comune, Spătaru era întotdeauna impecabil îmbrăcat, fie în costum sau smoking, cu cravată sau papion, pantofi de lac și cămașă albă.
„Dan Spătaru a fost un exemplu de corectitudine, punctualitate, eleganță, ceea ce de fapt caracterizează întreaga „Generație de Aur”, deci este pe cale de dispariție…Când plecam în vreo deplasare, organizată de mine, treceam să-l iau cu mașina, nu întârziam niciodată, dar mereu era acolo, deja, cu siguranță, de minute bune, în poarta casei, fumând.
Iar la concerte, indiferent unde aveau ele loc (am avut spectacole și în cămine culturale, la țară, în comune), era mereu impecabil – costum sau smoking, cravată sau papion, pantofi de lac, cămașă albă”, spune Octavian Ursulescu.
”Se „echipa” cu mult timp înainte de intrarea în scenă (era vedeta distribuției, închidea mereu concertul) și stătea în culise, unde mă ciocneam de el și îl întrebam, deși știam răspunsul, de ce nu stă în cabină, înainte de a ajunge pe „schelă”, cum spunea el: „Vreau să simt publicul…”.
Piesa care l-a făcut celebru
Dan Spătaru a devenit faimos datorită piesei „Drumurile noastre”, însă un aspect mai puțin cunoscut este faptul că el a scris și versurile acestei melodii. Ele au fost create cu o profunzime și o pasiune care au rezonat puternic cu sufletul românesc.
„Dan Spătaru avea o popularitate uriașă. În anii săi de glorie umplea stadioane doar dacă apărea un afiș micuț sau dacă se auzea că vine în oraș. „Drumurile noastre”, piesă sârbească la care el a scris textul, rămâne peste timp un șlagăr fără egal, se cântă și azi la toate petrecerile.
Interesant este faptul că, în 1968, la prima ediție a Festivalului internațional „Cerbul de aur” de la Brașov, Dan Spătaru a fost desemnat să reprezinte țara noastră, alături de Margareta Pâslaru și Anca Agemolu, dar numai cea dintâi a reușit să intre în palmares, cu o Mențiune. Peste 3 ani, însă, reușea acest lucru verișoara bună (tații lor au fost frați) a lui Dan, Doina Spătaru!”.
Câți bani câștiga în URSS?
Publicul l-a adorat pe Dan Spătaru nu doar în România, ci și dincolo de hotarele țării, succesul său răspândindu-se rapid. Deși câștiga sume considerabile din recitalurile sale de excepție, el obișnuia deseori să împartă acești bani cu prietenii apropiați.
„Am mers în multe turnee împreună cu Dan Spătaru, uneori cu mașina lui, de care era tare mândru, o Lada, pe care o achiziționase la începutul anilor 90, cu aprobare specială a președintelui, de la Chișinău.
Dar el se bucura de o popularitate incredibilă, nu doar în Republica Moldova (îl lega o trainică prietenie de vedeta locală Ion Suruceanu), dar pe întreg cuprinsul fostei URSS.
Să nu uităm însă că el câștiga fabulos, în turneele din URSS, 100 de ruble pe seară, sumă cu care puteai cumpăra un televizor mic (am avut așa ceva), așa încât, ne relata el, erau seri în care „cinstea” cu vodcă, șampanie și icre negre pe toți cei din restaurant!”, a mai spus acesta.
Actrița pe care acesta a iubit-o
Înainte de a-și întemeia o familie, acesta a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu o actriță remarcabilă, cu care a împărțit și scena într-o producție cinematografică de mare succes.
„Filmul muzical „Cântecele mării”, co-producție româno-sovietică, cu muzica lui Temistocle Popa, s-a filmat la Soci, în Crimeea, și a lansat numeroase șlagăre, dintre care „Să cântăm chitara mea” a fost reluat în limba rusă, cu un succes formidabil, de starul sovietic Muslim Magomaev. Dan Spătaru vorbea perfect limba rusă, în urma sutelor de concerte susținute în URSS.
În filmul amintit, el a avut-o drept parteneră pe frumoasa actriță Natalia Fateeva, artistă a poporului din URSS, între ei înfiripându-se, în ciuda faptului că ea era căsătorită, o fierbinte idilă. Cum să uităm scena din acest film în care ei cântau și dansau pe melodia „Noi doi și-o umbrelă”?
Cum asta se petrecea înainte de căsătoria lui Dan cu frumoasa balerină a Teatrului ”Fantasio” din Constanța (unde a fost și el angajat câțiva ani buni), Sida, aceasta n-a avut nici un resentiment, din contră.
La câțiva ani de la moartea lui Dan, impresarul Stoian Anghel a organizat la Sala Palatului un spectaculos concert omagial de 5 ore, filmat pentru TVR de Carmen Movileanu și retransmis în 3 episoade. Ei bine, Sida a sunat-o atunci pe Natalia Fateeva, pentru a o invita. Din păcate, aceasta n-a putut veni la București”, mai povestește Octavian Ursulescu pentru Click!.
Viciile care i-au slăbit organismul
Acesta a mai spus că acesta nu a mai consumat alcool din momentul în care s-a născut fiica sa. Totuși, artistul fuma foarte mult și consuma câteva cafele tari pe zi.
„Din clipa în care s-a născut fiica sa, Dana, alături de care, ne amintim, a cântat o melodie în duet, alcoolul a dispărut total din viața sa, o dovadă incredibilă de voință. Cum până în momentul morții sale au trecut mai bine de două decenii, am putea vorbi, eventual, doar de o slăbire a organismului.
Cert este însă că fuma foarte mult și că bea câteva cafele tari pe zi. Marea lui neîmplinire a fost aceea că n-a apucat s-o vadă pe frumoasa lui nepoțică Măriuca”.
Mergea la toate festivalurile importante din România
Artistul a devenit o prezență emblematică la festivalurile de renume din România, iar fanii care îi cunoșteau melodiile pe de rost așteptau cu entuziasm fiecare apariție a sa.
„Cum am bătut țara în lung și-n lat, alături de Dan, evident că amintirile sunt numeroase și emoționante. Cum aș putea uita festivalurile de la Mamaia, unde el a lansat zeci de piese premiate? Sau turneul, unic, prin aceea că avea loc live, în acompaniamentul formației Epilog, din Alexandria, „Vifor Show Alive”?
Acolo Dan Spătaru strălucea într-o distribuție care acum mi se pare imposibil de reunit, alături, între alții, de Marin Moraru, Cristina Stamate, Gabriel Dorobanțu, Daniela Gyorfi, Maya, Draga Olteanu Matei, Jean Paler, Alexandru Ionescu, dar sigur mai erau și alții, nu mi-i amintesc pe toți acum.
Tot în anii 90, mai precis în 1996, la festivalul de la Mamaia a avut loc un concurs al Caselor de producție. Radio România a triumfat de justețe cu un show superb, prezentat de Titus Andrei, și având o distribuție de zile mari – Marina Voica, Dan Spătaru, Mihaela Mihai, Corina Chiriac, Gabriel Cotabiță!”, a mai menționat Octavian Ursulescu.
Festivalul internațional de muzică ușoară „Dan Spătaru” a fost desființat
Din păcate, familia artistului regretat a fost profund dezamăgită când Festivalul „Dan Spătaru”, un eveniment ce aduna concurenți din întreaga lume, a fost anulat brusc.
„Dan a fost Cetățean de onoare în orașul lui natal, Medgidia, acolo unde sora sa, Puica, a fost o apreciată profesoară de limba română. Regretatul fost primar al orașului, Marian Iordache, a dezvelit în parcul orașului un bust al artistului și în plus a păstorit cu competență Festivalul internațional de muzică ușoară „Dan Spătaru”, ce avea un tânăr director pasionat și cunoscător, Daniel Gheorghe.
Era un brand unic al micului oraș, veneau invitați din toată lumea, au fost concurenți din Vietnam sau din țări africane! Dureros însă, în urmă cu 4 ani, noul primar a desființat festivalul, pur și simplu, fără nici o explicație, probabil are alte gusturi muzicale…
Sida Spătaru suferă enorm din acest motiv, neputând să înțeleagă o asemenea decizie. Îmi amintesc că la una din primele ediții micuța Măriuca a cântat adorabil, într-o costumație adecvată, ”Trecea fanfara militară” de Temistocle Popa, compozitor care i-a scris lui Dan Spătaru nu mai puțin de 70 de cântece!”.
El a mai precizat că o altă supărare a văduvei lui Dan Spătaru este că strada pe care acesta a locuit nu îi poartă numele. Asta cu toate că s-au făcut demersuri în acest sens.
„Marea mâhnire a văduvei artistului este aceea că, în ciuda tuturor demersurilor și promisiunilor, mica stradă, cu puțini locuitori, pe care a locuit Dan Spătaru, în spatele Halei Traian, nu a căpătat numele lui, așa cum ar fi meritat.
Și când te gândești că zeci de mii de oameni, cel puțin, au fost obligați să-și schimbe actele atunci când bd. 1 Mai a devenit Ion Mihalache! Culmea este că strada 1 Mai a fost „mutată” în Drumul Taberei (alte acte și aici…), înlocuind str. Compozitorilor, deci nici aici muzica n-a avut succes la edili”.