Tragicul anunț cu privire la moartea lui Mircea Mureșan a fost făcut la momentul respectiv de președintele Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian. Potrivit acestuia, regizorul a murit în dimineața zilei de vineri, iar înmormântarea a avut loc la Cimitirul Bellu din București. Dispariția sa a lăsat un gol imens în rândul cineaștilor români, fiind considerat unul dintre fondatorii cinematografiei naționale.

Dispariția lui Mircea Mureșan a lăsat un gol imens în rândul cineaștilor

Născut la Sibiu, Mircea Mureșan a debutat în lumea filmului în 1955, după absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC). Consacrarea a venit în anul 1965, odată cu lansarea filmului „Răscoala”, care a fost premiat un an mai târziu la Festivalul de la Cannes cu distincția „Prix de la Première Oeuvre” și nominalizat la prestigiosul Palme d’Or.

În 1969, a revenit în atenția criticilor internaționali prin drama „Baltagul”, selecționată la Festivalul de la Veneția.

S-a remarcat printr-o contribuție semnificativă și în domeniul comediei

Mircea Mureșan s-a remarcat printr-o contribuție semnificativă și în domeniul comediei, gen în care a excelat. Printre cele mai cunoscute titluri se numără „Toamna se numără bobocii” (1961), „Miss Litoral” (1991), „A doua cădere a Constantinopolului” (1994) și „Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001). Pe lângă succesul serialului „Toate pânzele sus”, a mai regizat o altă producție TV populară, „Lumini și umbre”, difuzată în perioada 1980 – 1981.

Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), l-a numit pe regretatul regizor „fondator al filmul românesc”, „un om care a dăruit filme de excepţie” și „un om care s-a dăruit cinematografului şi breslei cineaştilor”.

„S-a stins din viaţă un mare regizor. Mircea Mureşan. Un fondator al filmul românesc. Un om care a dăruit filme de excepţie. Un om care s-a dăruit cinematografului şi breslei cineaştilor! În aceste momente, Uniunea Cineaştilor din România deplânge dispariţia marelui creator!”, a anunţat Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

I-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler

Între anii 1974 și 1989, a ocupat funcția de vicepreședinte al Asociației Cineaștilor din România (ACIN), implicându-se activ în susținerea și dezvoltarea breslei. Pentru contribuția sa remarcabilă la cinematografia românească, i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Mircea Mureșan rămâne în memoria publicului și a colegilor de breaslă ca un regizor vizionar, un om dedicat filmului și un pionier al artei cinematografice din România.