Pe 7 aprilie 1931 se năștea Amza Pellea
Amza Pellea s-a născut pe 7 aprilie 1931, în orașul Băilești, într-o familie numeroasă, având patru frați. Tatăl său, care purta același nume – Amza Pellea – a ocupat funcția de director al cooperativei „Munca Noastră“, fiind o figură cunoscută în comunitatea locală.
Amza Pellea este recunoscut drept unul dintre cei mai mari actori ai scenei românești, având o carieră impresionantă în teatru și cinematografie, cu peste 50 de filme în palmares și zeci de roluri interpretate pe scenele de teatru. A dat viață unor personaje emblematice, de la figuri istorice precum Decebal și Mihai Viteazul, până la celebrul „Nea Mărin“, rolul care i-a adus un loc aparte în inimile românilor.
Primii pași în cariera sa teatrală i-a făcut pe scena Teatrului Național din Craiova, unde s-a remarcat printr-o gamă variată de interpretări.
Cariera în film și televiziune
În paralel, Amza Pellea a cucerit și marele ecran, colaborând de-a lungul timpului cu regizori de renume ai cinematografiei românești. A devenit extrem de iubit de public după aparițiile în filme istorice precum „Dacii“ (1966) și „Mihai Viteazul“ (1970), dar și pentru rolurile dramatice de mare intensitate din „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte“ (1971) și „Osânda“ (1976), potrivit Agerpres.
Amza Pellea a realizat de-a lungul carierei sale scenete umoristice remarcabile în emisiuni de televiziune, rămase în memoria colectivă a publicului român. Un personaj aparte, inspirat din oamenii locului său natal, Băilești, a fost celebrul țăran oltean Nea Mărin. Acest personaj emblematic a fost interpretat nu doar la televiziune și la radio, ci și în film, devenind un simbol al umorului autentic românesc. Textele scenetelor cu Nea Mărin au fost scrise în întregime de Amza Pellea, reflectând talentul său creativ și legătura profundă cu lumea satului oltenesc.
Regizorul Sergiu Nicolaescu i-a dedicat lui Amza Pellea prima sa comedie, „Nea Mărin miliardar”, lansată în 1979. Filmul, la scenariul căruia actorul a contribuit activ, a devenit un fenomen național, fiind considerat cea mai populară peliculă românească din toate timpurile.

Actorul a avut și o viață de familie stabilă
În plan personal, Amza Pellea a avut o viață de familie discretă și stabilă. Din anul 1958 și până la moartea sa, în 1983, a fost căsătorit timp de 25 de ani cu Domnica Mihaela, care provenea din familia Policrat din Craiova. Din această uniune a rezultat o fiică, Oana Pellea, care avea să urmeze la rândul ei o carieră în actorie, devenind una dintre cele mai apreciate artiste ale generației sale.
Amza Pellea s-a stins din viață pe 12 decembrie 1983, la București, la doar 52 de ani, în urma unui cancer pulmonar, afecțiune favorizată de faptul că fusese un fumător înrăit. A fost înmormântat în Cimitirul Bellu din Capitală, loc de odihnă al multor personalități marcante ale culturii române.
De-a lungul vieții, actorul a fost recunoscut și onorat pentru contribuția sa de excepție la arta teatrală și cinematografică. În anul 1971, a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural clasa I. Între 1973 și 1974, a ocupat funcția de director al Teatrului Național din Craiova, consolidându-și astfel și rolul de mentor și lider în lumea artistică.
În semn de omagiu postum, la data de 7 aprilie 2011, când ar fi împlinit 80 de ani, Amza Pellea a fost onorat cu o stea în Piața Timpului din București – un spațiu dedicat celor mai mari nume ale scenei și filmului românesc. Steaua comemorativă a fost dezvelită de fiica sa, actrița Oana Pellea.