Primul an de implementare a PNRR a adus României peste 6 miliarde de euro
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București, a anunțat miercuri, 16 noiembrie 2022, că primul an de implementare a PNRR a inclus şi o serie întreagă de sume care au intrat în România, totalizând peste 6 miliarde de euro. El a explicat, de altfel, că această sumă este dificil de contractat, mai ales în primul an de la implementarea PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).
Potrivit spuselor sale, există un ritm în care contractarea funcţionează, iar acești bani au început să producă deja efecte, lucru care se va vedea în perioada următoare.
„Primul an de implementare a PNRR a inclus şi o serie întreagă de sume care au intrat în România, mă refer şi la prefinanţare şi la prima tranşă din banii pe care România i-a primit pentru PNRR, împreună sunt peste 6 miliarde, 6,3 miliarde de euro. Evident că această sumă este dificil, mai ales în primul an de implementare, să fie contractată.
Alături de cele 4,7 miliarde de euro, bani pe care România deja i-a absorbit în acest an, în afara celor 6,3 miliarde primiţi prin PNRR, prin programele operaţionale aferente cadrului financiar 2014-2020, suntem, dacă am cumula cele două sume, la 11 miliarde de euro”, a declarat, miercuri, Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de guvern.
Despre PNRR
Pentru utilizarea instrumentului de finanțare MRR fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) trebuie să elaboreze propriul Plan de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care își stabilește domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență. România se află în această etapă.
Planul de Redresare și Reziliență pe care România îl elaborează acum se constituie într-un Document Strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană (CE), scrie pe site-ul oficial al Guvernului de la București.
Planul Național de Redresare și Reziliență a fost adoptat de Comisia Europeană în data de 27 septembrie 2021. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a demarat, în luna ianuarie, un amplu proces de întâlniri și consultări tehnice interministeriale și de consultări publice pentru actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență în scopul punerii acestuia în acord cu Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență.