Vineri, ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că România a primit peste 6,5 miliarde de euro în ultimele șase luni, reprezentând rambursări de fonduri europene. Aceste sume sunt destinate atât programelor structurale, cât și Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Adrian Câciu a anunțat suma primită de România
Ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a comunicat că în ultimele șase luni, România a primit rambursări de fonduri europene în valoare de peste 6,5 miliarde de euro. Aceste sume sunt destinate atât programelor structurale, cât și Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform declarației, această finanțare reprezintă un sprijin semnificativ pentru implementarea proiectelor și inițiativelor.
„Peste 6,5 miliarde de euro rambursări de fonduri europene a primit România în ultimele șase luni, bani aferenți atât programelor structurale cât și PNRR. Astăzi (vineri – n.r) depunem Cererea de Plată 3 din noul PNRR al României, un plan a cărei revizuire nu numai că a fost aprobată de Consiliul Uniunii Europene, dar care înseamnă și o restructurare a jaloanelor și țintelor aferente precum și o rescadențare a cererilor de plată”, scrie pe Facebook Adrian Câciu.
El a menționat că joi a semnat actul adițional al acordului de finanțare pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de 1,4 miliarde de euro. Acest document permite României să beneficieze de o nouă prefinanțare în sumă de peste 288 milioane de euro.
„Cererea de plata numărul 3 are o valoare netă de 2,7 miliarde euro și cuprinde un număr de 74 de jaloane și ținte. A fost un efort guvernamental amplu să avem, în aceste 6 luni, și Cererea de Plata nr. 2 evaluată și încasată si PNRR modificat și aprobat prin care primim o finanțare suplimentară de 1,4 miliarde euro și să avem și Cererea de Plată nr. 3 închisă și transmisă Comisiei Europene. Le mulțumesc colegilor din Guvern pentru efort și implicare și, de asemenea, mulțumesc echipei MIPE care a sprijinit, zi de zi, negocierile cu Comisia Europeană. Nimic nu se face dacă nu se lucrează în echipă și nimic nu contează dacă nu e făcut pentru România. Tot ce se face este pentru România și pentru români”, încheie Câciu.
Noutăți pentru beneficiarii proiectelor de investiții
Altfel, Adrian Câciu, a adus în atenție noutăți importante pentru beneficiarii proiectelor de investiții din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Consiliul Miniștrilor de Finanțe al Uniunii Europene (ECOFIN) a dat aviz favorabil pentru versiunea revizuită a PNRR. Acest lucru a inclus și noile fonduri în valoare de 1,4 miliarde de euro din componenta Repower EU, a transmis Câciu.
De asemenea, ministrul a anunțat că a fost promulgată Legea nr. 369/2023. Aceasta permite acordarea de prefinanțări. Ele pot fi de până la 13% din valoarea contractelor de achiziții încheiate. Pentru implementarea proiectelor de investiții din PNRR.
Aceeași lege permite acordarea de plăți în avans. Ele pot fi de până la 40% pentru proiectele finanțate din fondurile europene alocate României. Acest mecanism va oferi autorităților locale și altor beneficiari resursele necesare pentru a susține cheltuielile legate de proiectele lor în timp real.
Câciu spune că s-a creat posibilitatea ca investițiile de importanță sectorială să aibă un nivel de supracontractare mai mare. Este vorba despre cele pentru care coordonatorii de reformă au prezentat argumente pentru a fi adoptate prin memorandum aprobat de Guvern.