România a primit un aviz din partea Comisiei Europene
Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat României pentru nerespectarea normelor UE privind principiile şi cerinţele generale ale legislaţiei alimentare privind igiena produselor alimentare, a normelor specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală şi a procedurii de furnizare de informaţii în domeniul reglementărilor tehnice.
Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, autorităţile române au stabilit norme naţionale care derogă de la cerinţele de igienă alimentară aplicabile în întreaga Uniune Europeană, care vizează asigurarea siguranţei alimentare în beneficiul şi pentru protecţia consumatorilor europeni. În plus, normele naţionale adoptate de România nu se conformează anumitor definiţii, care sunt prevăzute în legislaţia UE, cum ar fi comerţul cu amănuntul, produsele primare şi producţia primară de alimente. Încălcarea vizează carnea de vânat, peştele sălbatic capturat şi ouăle de prepeliţă. Ea se referă, de asemenea, la comerţul cu amănuntul cu produse secundare de origine animală.
De asemenea, Comisia consideră că România a încălcat obligaţiile de notificare în temeiul Directivei 2015/1535 prin faptul că nu a notificat Comisiei normele naţionale înainte de adoptarea acestora.
În iulie 2020, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere. Întrucât România nu s-a conformat încă acestei scrisori, Comisia a decis să trimită un aviz motivat. Ţara are acum la dispoziţie două luni pentru a lua măsurile necesare pentru a se conforma avizului motivat. În caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.
Amenzi de peste 2 milioane de lei la controalele ANSVSA
Amintim că, inspectorii sanitari-veterinari au efectuat, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, 3.136 de controale în pieţe, depozite şi unităţi alimentare, în urma cărora au fost aplicate amenzi de peste două milioane de lei şi au fost confiscate aproape 22 de tone de alimente.
Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 335 de amenzi, în valoare totală de 2.035.400 de lei.
Totodată, au fost emise 10 Ordonanţe de suspendare a activităţii şi 8 Ordonanţe de interzicere a activităţii.
„S-a reţinut oficial o cantitate de 21.788 de kg de produse de origine animală, dintre care 19.476,7 kg de peşte şi 1.716,5 de kg de produse de origine animală (carne pasăre, porc, vită şi produse din carne, organe miel, icre şi salată de icre, produse lactate) şi 595 de kg de bulion de tomate”, menționează ANSVSA.