Alexander Van der Bellen, președintele Austriei, a transmis un semnal puternic pentru România și Bulgaria. El a menționat că cele două țări sunt pregătite pentru spațiul Schengen.

„România și Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen. Sunt îngrijorat de reputația Austriei în fața partenerilor noștri europeni”, a declarat președintele austriac Alexander van der Bellen într-o conversație cu reprezentantul permanent al UE în Austria, Martin Zellmeier, conform Kleine Zeitung, citat de bulgaria.posten.com.

„Desigur, trebuie să știm cine intră în UE și Austria, cine solicită azil. Și, desigur, UE trebuie să-și controleze frontierele externe”, a spus Van der Bellen.

Companiile austriece din România sunt îngrijorate

„Atunci când companiile austriece consacrate care operează cu succes în România spun că sunt îngrijorate de politica actuală austriacă, aceste voci ar trebui luate în serios. Este vorba despre cifre de afaceri reale și locuri de muncă reale. Atât în România, cât și aici, în Austria. În acest sens, sper că se va găsi în curând o soluție care să ajute la calmarea situației”, spune președintele austriac.

Potrivit acestuia, blocarea aderării la Schengen trimite, de asemenea, un semnal îngrijitorilor din ambele țări.

Potrivit lui Zellmeier, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen „va spori și mai mult securitatea, iar frontiera externă a acestor țări va fi considerată ca o frontieră comună a UE”.

România și Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru Schengen

„România și Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen. Sunt îngrijorat de reputația Austriei în fața partenerilor noștri europeni”, a declarat președintele Austriei, Alexander van der Bellen. Dar, potrivit acestuia, Sofia și Bucureștiul îndeplinesc criteriile de aderare la Spațiul Schengen.

Amintim că Austria şi Olanda s-au opus în decembrie aderării Bulgariei la Schengen, în timp ce în cazul României, numai Austria a obiectat, însă cele două ţări sunt tratate la pachet.

Nehammer, umilință cruntă în alegeri

El a fost acuzat că Partidul Popular (ÖVP), condus de cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer, şi-a pierdut majoritatea absolută în alegerile regionale din Austria Inferioară, în timp ce Partidul Libertăţii (FPÖ) a obţinut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare.blochează intenționat extinderea Spațiului Schengen din motive electorale întrucât, în curând, vor avea loc alegeri în Austria.

Pe de altă parte, președintele Bulgariei, Rumen Radev, a anunțat în urmă cu câteva zile că țara sa ar putea adera la Spațiul Schengen în octombrie 2023. Potrivit spuselor sale, oficialii bulgari desfășoară discuţii despre acest subiect cu premierul Olandei, Mark Rutte, cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer, Comisia Europeană şi Consiliul European.