România, atac la Rusia prin MAE pe tema limbii române
Rusia a fost pusă la punct de România! Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din România, i-a dat o replică foarte dură omologului său din Rusia, Mariei Zaharova. Disputa a pornit de la faptul că Zaharova a numit limba din Republica Moldova, „limba moldovenească”. Filip i-a replicat că dovezile științifice arată că acestă limbă este, de fapt, tot limba română.
Scandalul a început vineri, atunci când Maria Zaharova a transmis un mesaj cu ocazia celebrării a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir. Aici, ea a vorbit despre contribuția lui Cantemir la consolidarea identității naționale moldovenești. Ea a subliniat și rolul lui Cantemir în dezvoltarea relațiilor ruso-moldave.
„Moldova este o ţară cu o istorie şi o cultură bogată şi străveche. Formarea statalităţii sale datează de la mijlocul secolului 14. Unele state şi limbi europene nu existau în acel moment. Prima carte care conţine termenul \”pământ moldovenesc\” datează din 1360. Formarea limbii moldoveneşti datează de la mijlocul mileniului trecut. În secolul XVI a apărut primul dicţionar, a cărui scriere se baza pe alfabetul chirilic. S-au păstrat monumente literare din secolul al XVII-lea în limba moldovenească”, a afirmat oficialul rus.
Declarația a fost declanșată și de o propunere a șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteață. El dorește suspendarea temporară a șase posturi de televiziune controlate de oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Tot el vrea și blocarea a 31 de website-uri. Printre ele se numără și cel al agenției de presă rusă, TAS, care este controlată de Moscova.
Radu Filip a răspuns
Reprezentantul MAE românesc a răspuns la declarațiile oficialului rus pe platforma X, fostă Twitter. El i-a transmis acesteia că Dimitrie Cantemir cosidera că Ţara Românească şi Moldova au aceeaşi limbă şi că nu există „limba moldovenească”. În plus, el o acuză pe Zaharova că „refuză realitatea”.
„Îi reamintim doamnei Zaharova că tocmai Principele Dimitrie Cantemir a scris limpede, chiar într-o carte publicată la Sankt Petersburg, că locuitorii principatelor Valahia şi Moldova vorbesc una şi aceeaşi limbă. Este o dovadă ştiinţifică solidă şi de netăgăduit, de dincolo de secole, că aşa-zisa limbă „moldovenească” nu există. Există doar limba română”, a replicat purtătorul de cuvânt al MAE român.
A brief reminder for those who refuse reality and don’t know history: Prince Dimitrie Cantemir stated centuries ago that Wallachia and Moldova share the same language. There’s no ‘Moldovan language,’ only Romanian. 🇷🇴 https://t.co/GTfyJJDJ18
— Radu Filip (@RmFilip) November 4, 2023
Moscova nu recunoaște limba română
Declarații de acest fel au mai fost făcute în martie 2023, când Moldova a legiferat limba țării drept „limba română”. „Noi vorbim limba română şi era nefiresc ca în legi, în Constituţie, să fie scris altfel”, a declarat în acel moment preşedintele Maia Sandu.
După trecerea legii, Zaharova a transmis că limba moldovenească este un simbol de autoidentificare.
„Renunţând la limba moldovenească, actualul regim de la Chişinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) şi cui aparţin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componenţa Ucrainei)? Acum limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Dacă se doreşte transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească şi nu viceversa”, a conchis atunci Zaharova care a ţinut să facă referire şi la nişte „adevăruri istorice”, blamând existenţa până la sfârşitul secolului XVIII a limbii române.
Maria Zaharova susține că limba română şi limba moldovenească sunt într-adevăr asemănătoare, dar „sunt dialecte diferite”.