Aproape întreaga Europă a luat o decizie fără precedent. Surse guvernamentale au declarat pentru Politico că mai mult de jumătate din ţările Uniunii Europene, printre care şi România, au renunţat la doze suplimentare de vaccin anti-COVID de la Moderna, realtează Hotnews.ro.
Mai exact, potrivit calendarului de livrări cu privire la acordul de achiziție încheiat de UE cu Moderna publicat de şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyás, țările UE, cele 16 state membre ale UE care au renunțat la dozele suplimentar sunt următoarele: Polonia, România, Belgia, Grecia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Irlanda, Lituania, Slovenia, Letonia, Estonia, Cipru, Luxemburg și Malta.
Totodată, oficialul maghiar a confirmat într-o postare pe pagina personală de Facebook că guvernul Ungariei nu a cumpărat atât de multe doze Moderna pe cât ar fi putut pentru că dozele ar fi ajuns prea târziu în 2021.
El a mai subliniat faptul că, toate comenzile suplimentare pentru Moderna ar fi sosit într-un moment în care ar exista deja suficiente vaccinuri din alte surse.
Dozele suplimentare nu mai erau necesare
Sursele guvernamentale au mai precizat că nu mai era nevoie de aceste doze suplimentare, motiv pentru care a fost luată și această decizie.
”Oricum vin 150 de milioane de doze pe Europa, cam 6 milioane de doze Moderna revin României în trimestrul 3 și 4 și nu mai era nevoie și de aceste doze suplimentare care veneau oricum cu întârziere.
Ar fi fost aproximativ 3 milioane de doze suplimentare pentru România, însa autoritățile nu au considerat ca mai sunt neaparat necesare”, a declarat o sursă guvernamentală.
De menționat este faptul că, în prezent, Comisia Europeană are două contracte cu Moderna pentru un total de 460 de milioane de doze. Potrivit calendarului, Portugalia, Austria și Croația au făcut comenzi mai mici pentru al doilea lot de doze Moderna, iar Germania și Danemarca au optat amândouă pentru doze suplimentare.
Al doilea lot de 80 de milioane de doze urmează să fie livrat începând cu al treilea trimestru al anului 2021, iar primele 150 de milioane de doze din al doilea contract al Comisiei vor ajunge în 2021 și în 2022.
Trebuie menționat și faptul că Ungaria este singura țară din UE care administrează în prezent atât vaccinurile chinezești, cât și cele rusești, pe lângă cele occidentale.