Marcel Ciolacu a făcut un anunț de ultim moment cu privire la economia din România. Premierul susține că ţara noastră a fost deja afectată de criza economică din Europa, dar nu va intra în recesiune. În Europa există criză economică, în contextul în care țări precum Germania și Ungaria se află în recesiune.
Premierul Marcel Ciolacu a vizitat recent fabrica Astra Vagoane Călători din Arad, unde a fost întrebat despre efectele crizei economice din Europa asupra economiei românești.
Marcel Ciolacu spune că România a fost deja afectată într-o anumită măsură
Conform acestuia, România a fost deja afectată într-o anumită măsură, având în vedere că Germania, primul partener comercial al țării, se confruntă cu recesiune.
La rândul ei, Ungaria deja a intrat în recesiune, a amintit șeful social-democrat.
Totuși, oficialul a subliniat că România nu va intra în recesiune. El a susținut și anumite măsuri pentru economia internă.
„În Europa există criză economică, deja în Germania există recesiune, Ungaria deja a intrat în recesiune, mai sunt alte două state care vor intra în perioada următoare. România nu va intra în recesiune.
Cu adevărat trebuie să continuăm investiţiile, cu adevărat trebuie să facem reforme pentru a fi sustenabili şi cu adevărat trebuie să ne implicăm în reindustrializarea României şi să îi ajutăm pe oamenii care merită şi care au dovedit că pot construi”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Acesta a subliniat importanța continuării investițiilor și a implementării reformelor necesare pentru menținerea stabilității economice.
Totodată, premierul a evidențiat necesitatea implicării în reindustrializarea țării și sprijinirea antreprenorilor care au dovedit că pot contribui la dezvoltarea economiei.
Investițiile și reformele sunt esențiale
Potrivit premierului, investițiile și reformele sunt esențiale pentru economia românească, pe termen lung. Măsurile pe care autoritățile le au în vedere includ reforme economice care să contribuie la menținerea unei economii stabile, fără a intra în recesiune. De asemenea, premierul a accentuat importanța reindustrializării, o strategie menită să întărească capacitățile de producție internă și să contribuie la dezvoltarea sectorului industrial, care poate oferi o rezistență sporită în fața fluctuațiilor economice din Europa.
În contextul recomandărilor Comisiei Europene privind dezvoltarea industriei de apărare, premierul a menționat că România deja face pași importanți în această direcție. Premierul a subliniat că, în prezent, fabrica din Dâmbovița funcționează în patru schimburi, o situație fără precedent, iar autoritățile colaborează cu alte două fabrici pentru a crește producția. Această extindere a capacității de producție în industria de apărare ar putea contribui atât la securitatea națională, cât și la consolidarea unui sector strategic pe termen lung.
„Se lucrează în acest moment prin Dâmboviţa şi în patru schimburi, niciodată nu s-a întâmplat acest lucru, mai sunt două fabrici unde ne coordonăm şi veţi vedea că şi acolo…”, a completat Ciolacu.
În încheiere, Ciolacu a amintit că România va construi „cea mai mare fabrică de pulberi din Europa”.
Economia din Ungaria îi surprinde pe analiști
Consumul intern din Ungaria nu a reuşit să compenseze declinul grav al producţiei industriale. În acest context, economia țării a intrat în recesiune în trimestrul al treilea. Conform Bloomberg, Produsul Intern Brut (PIB) al țării a scăzut cu 0,7% în perioada iulie-septembrie, comparativ cu trimestrul precedent. Datele preliminare au fost publicate miercuri de Institutul central de statistică.
Economiștii citați de sursa menționată mizau pe o creştere economică de 0,1%. Amintim că declinul din trimestrul al treilea vine după o contracţie în al doilea trimestru şi marchează prima recesiune a economiei ungare de la începutul lui 2023.