Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a publicat cea mai recentă hartă a Europei, colorată în funcție de situația epidemiologică din fiecare țară. Acum, mai multe țări din Europa sunt roșii din cauza răspândirii tulpinii Omicron, însă nu și România.
România, singura din UE care a reușit asta! Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Tocmai au anunțat
Cea mai recentă hartă publicată de către Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) arată că majoritatea țărilor sunt colorate cu roșu, în timp ce România este colorată cu portocaliu și puțin verde.
Acest lucru i-a determinat pe jurnaliștii de la Le Soir să scrie titreze: ”Întreaga Europă în roşu, cu excepţia României”. De asemenea, Le Soir mai scrie că România este singura țară din Uniunea Europeană care este colorată în alte culori față de roșu.
Amintim că pentru ca o țară să fie colorată cu roșu, aceasta trebuie să se afle într-unul dintre aceste două scenarii:
- Atunci când rata de infectare pentru 100.000 de locuitori fluctuează între 75 și 200 pentru o perioadă de 14 zilei cu o rată de pozitivitate mai mare de 4% (procentajul de teste pozitive la numărul total de teste)
- Atunci când rata de infectare este mai mare sau egală cu 200, indiferent de rata de pozitivitate
De asemenea, este important de reținut că aceste coduri de culoare sunt, de fapt, un indicator al statelor membre ale blocului comunitar și au drept scop introducerea de condiții călătorilor.
Bilanț COVID vineri, 31 decembrie
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis vineri, 31 decembrie, cele mai recent informații privind numărul de infectări și decese din ultimele 24 de ore.
„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 31 decembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 1.668 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 38 decese dintre care 1 anterior. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00”, a transmis GCS.
Rafila: Să fim pregătiți pentru ce e mai rău
Ministrul Sănătății a precizat că noua variantă prezintă încă multe necunoscute, dar România trebuie să fie pregătită pentru ce este mai rău, pentru că un număr uriaș de cazuri ce ar putea să apară în următoarea perioadă poate bloca sistemul de sănătate.
Ministrul Alexandru Rafila, susţine că, dacă există un număr mare de cazuri de COVID într-un interval scurt de timp, atunci există pericolul de a bloca sistemul de sănătate. El a precizat că probabil sunt aproximativ 10 milioane de persoane care au trecut prin infecţia cu noul coronavirus, plus persoane vaccinate.
„Mai avem o perioadă de timp necesară ca să avem o viziune clară asupra evoluţiei acestei boli, totuşi trebuie să vedem dacă evoluţia este diferită la populaţiile vaccinate în procent mare, cum este populaţia din Marea Britanie sau populaţii vaccinate în procent mai mic, apropo de gravitatea cazurilor. Chiar dacă procentul de persoane care se internează în spital şi respectiv au nevoie de terapie intensivă, este mai mic, dacă ai un număr foarte mare de cazuri într-un interval scurt de timp, atunci într-adevăr există pericolul de a bloca sistemul de sănătate.
Ne dorim să găsim o soluţie prin care acest număr uriaş de cazuri care ar putea să apară într-un interval scurt de timp să fie spaţiat, adică intervalul de timp să fie ceva mai lung”, a declarat Alexandru Rafila, joi, într-o conferinţă de presă.