Productia agricola vegetala a inregistrat cresteri la majoritatea culturilor si scaderi la soia si cartofi in anul 2008, comparativ cu anul 2007, potrivit rezultatelor unei cercetari statistice realizate de Institutul National de Statistica (INS).

Din punct de vedere al suprafetei cultivate cu grau, Romania se incadreaza in primele cinci State Membre ale Uniunii Europene dupa Franta, Germania, Italia si Polonia.

0-28258-capital0001productieagricola.jpgIn ceea ce priveşte productia, Romania se situeaza pe locul sase dupa: Franta, Germania, Regatul Unit, Polonia si Italia.

Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2008, Romania se situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana fiind urmata de Franta, Ungaria, Italia si alte State Membre.

Productia de porumb boabe situeaza Romania pe locul patru dupa Franta, Italia si Ungaria.

In anul 2008, Romania a cultivat cea mai mare suprafata cu floarea soarelui din randul Statelor Membre, urmata de Bulgaria, Spania, Franta, Ungaria si alte State Membre.

Totusi, la capitolul productie, Romania ocupa locul patru dupa Franta, Ungaria si Bulgaria.

Suprafetele cultivate anul trecut in Romania au fost mai mari, comparativ cu anul 2007, la grau, orz si orzoaica, rapita, tomate, varza, morcovi, ceapa, ardei.

In schimb, suprafetele cultivate au fost mai mici la ovaz, porumb boabe, leguminoase boabe, floarea soarelui, soia, sfecla de zahar, cartofi, pepeni verzi si galbeni.

Nivelul productiei agricole vegetale din anul 2008 a fost determinat de conditiile climatice favorabile. Productiile medii la hectar au fost, de asemenea, superioare anului precedent la toate culturile analizate.