Conform analizelor efectuate atât de Poliția Rutieră, cât și de firmele de asigurări, România rămâne campioană în Europa în ceea ce privește accidentele rutiere.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) din România a arătat că cifrele indică un număr de accidente de două ori mai mare decât în țările învecinate cu România. Ele sunt aproape dublu față de Bulgaria.

Cea mai mare despăgubire plătită de o companie de asigurări

În 2023, cea mai mare despăgubire plătită de o companie de asigurări a fost de 8,8 milioane de lei. Banii au fost dați pentru un accident care a avut loc în afara țării. Acest accident s-a produs în ultimele trei luni ale anului. Datele anterioare ale UNSAR indicau că cea mai mare despăgubire plătită în 2023 fusese de 5,6 milioane de lei pentru un accident survenit în Italia în prima parte a anului.

„Cea mai mare despăgubire plătită în perioada ianuarie – octombrie 2023, undeva la 5,6 milioane de lei, dar deja pentru ultimele 3 luni ale anului 2023, vedem despăgubiri chiar și mai mari. Din surse publice, vedem că există o despăgubire plătită de o companie membră UNSAR de 8,8 milioane de lei”, a spus președintele UNSAR, Alexandru Ciuncan.

șofer, accident
Număr foarte mare de accidente rutiere în România/SURSA FOTO: Dreamstime

Accidente rutiere în număr foarte mare în România

El a spus că, din păcate, pentru că suntem țara accidentului la minut. Conform acestuia, România pierde în acest moment mai mulți oameni pe șosele decât a pierdut, din păcate, în cutremurul din 1977.

Ciuncan a arătat că se pierd în accidente rutiere cam 1.500 de suflete se pierd în fiecare an.

„Suntem campioni la accidente rutiere, aceste despăgubiri ne arată, de fapt, unde ne situăm. (n.r. Despăgubirea de 8,8 milioane de lei) este tot pentru un accident petrecut în afara țării. (…) Legislația nu diferențiază cu nimic tratamentul daunelor petrecute în afara țării sau în interiorul țării. Unde există însă o diferență importantă este în tot ceea ce înseamnă frecvența accidentelor rutiere. Vă spuneam că România este campioană la nivel european, din datele pe care UNSAR le are la dispoziție, de ce, pentru că avem o frecvență a accidentelor de 6,6 la o sută de accidente”, a mai spus el.

7 autovehicule provoacă în fiecare an un accident

Conform calculelor, aproape 7 autovehicule provoacă în fiecare an un accident. Ciuncan a spus că 7 din 100 de autovehicule înseamnă mai mult decât dublu față de state apropiate nouă.

El a făcut referire, în acest context, la Ungaria, la Cehia, la Slovenia, chiar Bulgaria.

Potrivit specialistului în asigurări auto, Claudiu Sofron, în România frecvența accidentelor rutiere este de aproximativ 6,6 la 100. Acest lucru înseamnă de aproape 1,5 ori mai mare decât în Bulgaria.

Cele mai multe accidente rutiere se petrec pe autostrăzi

Dauna medie este de aproximativ 2.150 de euro în România. În Bulgaria este de 2.000 de euro. Cele mai multe accidente grave au loc pe drumurile naționale și pe autostrăzi. O proporție semnificativă dintre acestea sunt cauzate de șoferii tineri, cu vârste între 18 și 24 de ani și cu experiență redusă la volan.

„Peste 30% din accidentele care s-au produs, grave, mă refer, au fost pre drumurile naționale. Este o problemă nu doar de infrastructură. Trebuie să ne gândim și la faptul că accidentele sunt produse de oameni. Cele mai multe accidente se întâmplă în luna august, pentru că atunci lumea pleacă în vacanță. Și cele mai multe accidente, tot la fel, cu urmări grave sunt produse în luna octombrie. Pentru că se întorc studenții la facultate”, a comentat acesta.

Claudiu Sofron subliniază că indicele de mortalitate este cel mai mare pe autostradă. El precizează că principalele trei cauze ale accidentelor grave sunt viteza neadaptată, abaterile pietonilor și abaterile bicicliștilor.