România achiziționează 18 drone Bayraktar din Turcia. Aparatele și-au dovedit eficiența în Ucraina

drone

SURSA FOTO: Dreamstime

România va cumpăra mai multe drone turcești Bayraktar. Țara noastră a semnat contractul de achiziție pentru 18 astfel de aparate. Valoarea lor este de peste 320 de milioane de dolari.

România a semnat contractul de achiziție pentru 18 drone Bayraktar, în valoare de 321 de milioane de dolari sau 290 de milioane de euro. Detalii despre acest proiect important au fost oferite de ambasadorul Turciei la București.

România, prieten, vecin la Marea Neagră și aliat NATO, adaugă Bayraktar TB2 SİHA la inventarul său. Această capacitate strategică, prin care s-au câștigat multe bătălii, este un nou semn al parteneriatului nostru strategic cu România”, a scris Ozgur Kivanc Altan pe Twitter.

Amintim că România și-a anunțat pentru prima dată intenția de a cumpăra dronele în august 2022. Aparatele și-au dovedit eficiența în Libia și Azerbaidjan, apoi în Ucraina, unde au fost folosite cu succes pentru a distruge sistemele rusești de apărare aeriană, pentru a aproviziona convoaiele și multe altele.

Dronele turcești pot zbura până la 27 de ore

Dronele turcești sunt capabile să zboare până la 27 de ore cu peste de 200 de kilometri pe oră și pot transporta patru muniții inteligente ghidate cu laser, potrivit constructorului.

În acest moment, ministerul Apărării mai are de primit aprobarea Parlamentului pentru a mai comanda și 54 de tancuri americane Abrams la mâna a doua, submarine, nave antimină și echipamente noi pentru navele de război românești. Ministerul Apărării are în vedere și achiziționarea celei mai noi generații de avioane de luptă americane, F-35.

Anunțul Turciei care a înfuriat Kremlinul

În august 2022, ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasili Bondar, a anunțat că firma turcă Baykar Makina a cumpărat un teren în Ucraina pentru a înființa o fabrică de producție a dronelor Bayraktar. Vasili Bondar a declarat atunci că proprietarul Baykar a înființat deja o companie în Ucraina și a început să lucreze la un proiect pentru fabrică.

Anunțul a stârnit atunci furia Moscovei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la acel moment că, dacă uzina de producție a dronelor de luptă turcești Bayraktar se va deschide în Ucraina, aceasta va fi tratată ca o țintă militară.

Peskov a susținut că deschiderea unei uzine de fabricare a dronelor de luptă turcești va prelungi suferința ucrainenilor și nu va ajuta la evitarea scopului „operațiunii militare speciale” a Rusiei.

Dronele Bayraktar au jucat un rol important în războiul din Ucraina

Turcia a fabricat în special drone de luptă pentru forțele sale armate, dar le și exportă în ultimii ani. În prezent, șase națiuni operează drone de luptă Bayraktar TB2, inclusiv Azerbaidjan, Qatar, Maroc, Ucraina, Libia și Polonia.

Dronele Bayraktar din Turcia au jucat un rol important în lupta Ucrainei împotriva forțelor rusești de la începutul invaziei. Vasili Bondar a numit dronele turcești „deja o legendă” pentru rezistența Ucrainei împotriva trupelor rusești, a relatat Newsweek, citând Middle East Eye.