Ministrul din Israel a semnat acordul pentru a consolida securitatea alimentară a țării sale. În schimbul grâului, autoritățile israeliene vor furniza României tehnologie şi expertiză agricolă.

România va primi tehnologie și expertiză agricolă din Israel

Acest acord este rezultatul unor interese comune, a explicat Avi Dichter. El spune că documentul a fost semnat în contextul de incertitudine globală şi conflicte geopolitice severe în regiune.

Totodată, memorandumul va pune la dispoziţia Israelului un canal suplimentar de import, subliniază ministrul.

„În perioada actuală de incertitudine globală şi conflicte geopolitice severe în regiunea noastră, acest acord, care este rezultatul unor interese comune, va pune la dispoziţia Israelului un canal suplimentar de import, în special în situaţiile de urgenţă”, a declarat Avi Dichter.

Acordul cu România vine după alte acorduri similare

Acordul cu România vine după alte acorduri similare cu Uzbekistanul, Azerbaidjanul şi Morocul. Toate au drept obiectiv diversificarea surselor de aprovizionare cu grâu, după criza globală provocată de invazia rusească din Ucraina.

Cu prilejul vizitei sale la Bucureşti, ministrul israelian al Agriculturii, Avi Dichter s-a întâlnit cu omologul român, Florin Barbu.

El s-a întâlnit și cu liderul comunităţii evreieşti, Silviu Vexler, dar şi cu liderii Camerei de Comerţ şi Industrie România Israel.

grau
SURSA FOTO: Dreamstime

Agricultura israeliană se confruntă cu pierderi uluitoare în ceea ce privește producția și forța de muncă

Amintim că inițiativa israeliană „Tratează grâul” a fost lansată în urma penuriei de grâu la nivel mondial, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Trebuie menționat că agricultura israeliană se confruntă cu pierderi uluitoare în ceea ce privește producția și forța de muncă.

Înainte de 7 octombrie, Israelul avea 29.900 de străini, majoritatea thailandezi, care lucrau în ferme, livezi, sere și fabrici de ambalare.

Muncitorii israelieni care ar fi putut umple golurile au fost chemați la serviciul militar de rezervă

Muncitorii israelieni care ar fi putut umple golurile au fost chemați la serviciul militar de rezervă. Simultan, muncitorii palestinieni sunt în prezent interziși, deoarece prezintă riscuri de securitate, conform Lokmat Times.

În acest context, Guvernul israelian apelează la India și la alte țări pentru a rezolva problema deficitului de forță de muncă.