România afectată de reducerea viitorului buget al UE

Sumele alocate României de la bugetul UE pentru 2014-2020 se vor reduce semnificativ dacă se va aproba scăderea bugetului comunitar cu 100 de miliarde de euro, așa cum se discută la ora actuală, a declarat, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

”Pentru bugetul Uniunii Europene 2014-2020 există o propunere venită dinspre statele net contributoare faţă de ceea ce propus Comisia Europeană, respectiv să se reducă cu 100 de miliarde de euro. În acest caz, cea mai afectată ar fi Politica de Coeziune şi, desigur, România va beneficia de alocări semnificativ mai mici faţă de ceea ce a propus Comisia Europeană. De aceea, în negocierile foarte dure care se duc la nivelul Uniunii Europene ne luptăm ca, dacă va fi o reducere, aceasta să fie cât mai mică şi Politica de Coeziune să fie cât mai puţin afectată de această reducere. Este o dezbatere foarte, foarte dură. Sunt statele net contributoare, cel puţin 6-8 state membre, care insistă foarte mult pe aceste reduceri”, a spus Orban.
La sârșitul acestui an statele membre trebuie să ajungă la un acord în privinţa bugetului UE pentru perioada 2014-2020.
”E clar că dacă s-ar reduce consistent sumele faţă de propunerea Comisiei Europene, desigur Politica de Coeziune va fi afectată şi sumele de care va beneficia şi România vor fi reduse. Comisia Europeană a propus pentru tot bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, suma de 1.025 miliarde de euro. Un număr important de state membre care consideră că această sumă trebuie redusă cu cel puţin 100 de miliarde de euro. Dacă se va face această reducere se va face în primul rând de la Politica de Coeziune pentru că asupra sumelor care vor fi alocate Politicii Agricole Comune există mai mult sau mai puţin o înţelegere ca acestea să nu fie reduse sau dacă vor fi reduse să fie foarte puţin”, este de părere ministerul Afacerilor Europene.