Cea mai noua prognoză agrometeorologică de la ANM. În ce zone ale ţării se înregistrează secetă pedologică moderată şi chiar severă în aceste zile? Culturile agricole sau pomii fructiferi ar putea avea probleme. Iată toate detaliile furnizate de specialişti.
Secetă pedologică moderată şi severă în România
Seceta puternică ar putea afecta culturile de grâu, atrag atenţia specialiştii. Potrivit Administraţiei Naţonale de Meterologie (ANM), este vorba despre suprafeţe extinse din mai multe regiuni ale ţării.
Prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) indică persistența secetei pedologice moderate și severe în zone extinse din Moldova și Oltenia, cu unele regiuni afectate local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul și sudul Munteniei, nordul și centrul Dobrogei, precum și estul și sudul Transilvaniei.
Perioada vizată de acest buletin este 18 – 24 mai.
În ceea ce privește gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol de la 0 la 100 de centimetri în cultura grâului de toamnă, se preconizează că se va menține în limite satisfăcătoare până aproape de optim și optim în regiuni precum Maramureș, Crișana și Banat, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în nord, nord-vest, vest și sudul Munteniei, centrul, estul și sudul Dobrogei, izolat în nordul și sudul Olteniei, și în estul Moldovei.
Totodată, conținutul de umiditate din sol va manifesta valori scăzute și deosebit de scăzute (indicând o secetă pedologică moderată și severă) pe zone mari din Moldova și Oltenia, local în nord, nord-est, est, centru, vest și sudul Munteniei, nordul și centru Dobrogei, estul și sudul Transilvaniei.
Ce se întâmplă cu alte culturi, precum cele de porumb, orz sau floarea soarelui?
În ceea ce privește porumbul, rezerva de umiditate în stratul de sol de la 0 la 20 de centimetri se va situa în general în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe majoritatea suprafețelor agricole. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra local în estul, sudul și sud-estul Moldovei, sudul, centrul, izolat nord-estul Munteniei, estul Olteniei și nord-vestul Banatului.
Potrivit ANM, condițiile de mai sus vor favoriza desfășurarea proceselor vegetative ale culturilor agricole în majoritatea zonelor de cultură, cu ritmuri de creștere și dezvoltare mai intense pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
În general, starea de vegetație se va menține bună și medie, însă în semănăturile tardive și pe terenurile unde deficitele de apă în sol persistă, uniformitatea și vigurozitatea plantelor vor fi medii și slabe, iar densitatea redusă.
Culturile de orz și grâu de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge înspicarea, înflorirea și maturitatea în stadiul de lapte (10-100%). În ceea ce privește rapița din punct de vedere fenologic, va continua înflorirea (75-100%), creșterea silicvelor și formarea boabelor în silicve (20-100%).
Floarea-soarelui și porumbul vor înregistra răsărirea (50-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (30-100%) și înfrunzirea (5-15 frunze).
În funcție de data semănatului, sfecla de zahăr își va finaliza răsărirea (80-100%), aflându-se predominant în faza de dezvoltare a primei perechi de frunze (10-100%), iar cartoful pentru consum va manifesta fazele de încolțire (60-100%), înfrunzire și formare a lăstarilor laterali (20-100%).
Cu ce recomandări vin specialiştii pentru fermieri?
Speciile pomicole vor înregistra creșterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar la soiurile timpurii de cireșe se va continua coacerea și recoltarea fructelor. De asemenea, în majoritatea podgoriilor, vița-de-vie se va afla în perioada de înfrunzire, creștere a lăstarilor și înflorire.
Lucrările agricole specifice sezonului (semănat, plantat, tratamente fitosanitare în vii și livezi, fertilizare, erbicidare, prășit mecanic/manual etc.) vor fi efectuate în general în mod normal, în aproape întreaga țară, conform prognozei specializate.
În această perioadă, recomandările de specialitate includ:
- controlul semințelor de primăvară pentru determinarea capacității de germinare;
- lucrări de combatere a buruienilor, bolilor și dăunătorilor în culturile de toamnă;
- fertilizarea fazială la culturile de toamnă;
- continuarea lucrărilor agrotehnice de întreținere a culturilor de primăvară (prășit mecanic/manual, erbicidare, tratamente cu insecto-fungicide);
- efectuarea tratamentelor fitosanitare în plantațiile pomi-viticole.