La sfârşitul lui 2011, România avea 3.800 de operatori care practicau agricultura ecologică. Acum, numărul lor a ajuns la 10.000. majoritatea fiind fermieri mici, de subzistenţă, care deţin suprafeţe de teren de trei până la 20 hectare sau agricultori cu 3-5 vaci, 50-100 de oi sau cu 10 stupi, potrivit preşedintelui "Bio-România", Marian Cioceanu.
Piaţa internă a produselor ecologice a înregistrat anual o creştere constantă de 20%, deşi consumul de produse ecologice reprezintă doar 1% din totalul alimentelor. Suprafeţele din agricultura ecologică din România au cunoscut în 2011 o creştere de aproximativ 17 ori faţă de anul 2000 şi cu 13,3% comparativ cu 2010, reprezentând 2,25% din suprafaţa totală agricolă a României.
La ora actuală, România exportă majoritatea produselor sale ecologice, de la miere la ulei, produse oleaginose şi fructe, în proporţie de peste 90%, către ţări din Europa, acolo unde sunt procesate pentru a fi comercializate ca produs finit. Principalele destinaţii sunt Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, ţările nordice, dar Asociaţia Bio România a participat în acest an şi la cel mai mare târg de profil din Statele Unite, cea mai mare piaţă mondială pentru produsele bio, şi la două misiuni economice de profil în Japonia şi în Dubai-Orientul Mijlociu.
Exporturile s-au dublat în ultimii trei ani
Dacă în 2009, exporturile României de produse ecologice au totalizat 136.000 tone, fiind în valoare de 103 milioane euro, în 2010 au depăşit 150.000 tone şi au atins un total de 150 milioane euro. Pentru 2011, estimările Bio România arată exporturi de 200 de milioane de euro.
Reprezentantul Asociaţiei Bio-România consideră că soluţiile ieşirii din criza economică şi pentru o dezvoltare durabilă a României pe termen mediu şi lung sunt reprezentate de agricultura ecologică, ecoturism şi agroturismul ecologic, "cele mai eficiente, rapide şi sigure strategii de dezvoltare a României". De asemenea, transformarea fermelor de subzistenţă în microferme ecologice este una din soluţiile majore de dezvoltare durabilă şi sustenabilă a satului românesc, consideră preşedintele Bio-România.
Subvenţii de 4 milioane de euro în 2012
La momentul aderării la UE în anul 2007, România era singurul stat membru care nu beneficia de sprijin financiar pe sectorul ecologic, dar în urma demersurilor efectuate de fermierii din sectorul bio prin intermediul Asociaţiei Bio România, în anul 2010 a fost adoptat HG 759/2010 prin care se acordă prime fixe pe fermă pentru fermierii în conversie, suma totală fiind de 3 milioane euro/an. Pentru anul 2012 sunt prevăzute pentru acest sector peste 4 milioane de euro din fondurile Uniunii Europene.
Potrivit datelor Bio-România, începând cu anul 2011, pentru prima dată fermierii din sistemul agriculturii ecologice care au trecut de perioada de conversie beneficiază de sprijin financiar pe suprafaţă, între 153 şi 400 de euro/ha.
"Este regretabil că acest sprijin nu vizează şi fermierii aflaţi în conversie, astfel încât şi fermierii mijlocii şi mari să poată trece în sistemul agriculturii bio", a spus preşedintele Cioceanu.
Sursa: Agerpres