Germania, ajunsă din urmă de statele din UE
Un studiu recent al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) arată că veniturile pe cap de locuitor au crescut în cele 8 state din Europa Centrală și de Est care au intrat în UE în 2004.
Este vorba despre:
- Cehia
- Estonia
- Ungaria
- Letonia
- Lituania
- Polonia
- Slovacia
- Slovenia
PIB-ul a crescut și în România
Același studiu scoate la iveală că o creștere a PIB-ului a fost înregistrată și în România și Bulgaria, țări care au intrat în UE în 2007.
PIB-ul per capita, conform cursurilor de schimb valutar, a înregistrat o creștere semnificativă în cele opt state.
În 1995, proporția acestuia în raport cu PIB-ul pe cap de locuitor în Germania era de doar 14%, în timp ce în 2003 a crescut la 26%, iar în 2023 a atins 50%.
Conform raportului BERD, de la aderarea celor opt state la Uniunea Europeană, producția economică din Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia s-a apropiat cu 24 de puncte procentuale de cea a Germaniei.
O considerabilă parte din această expansiune economică, mai precis 14 puncte procentuale, poate fi interpretată ca un „bonus” obținut ca rezultat al aderării la Uniunea Europeană.
Acest fenomen derivă dintr-o creștere rapidă a exporturilor în aceste state în comparație cu PIB-ul lor. Faptul este explicat prin integrarea lor mai profundă în lanțurile de aprovizionare europene și mondiale.
Efectul aderării la UE a accentuat tendința de convergență a veniturilor.
Potrivit experților de la BERD, în anul 1995, PIB-ul mediu pe cap de locuitor în cele opt state enumerate din UE, care reprezenta 14% din PIB-ul pe cap de locuitor în Germania, se alinia cu raportul mediu observat în prezent în țările vecine UE, printre care se numără:
- Moldova
- Turcia
- și Ucraina
În 2023, exista o variație semnificativă a nivelurilor PIB-ului pe cap de locuitor în rândul statelor care s-au alăturat UE după 1 mai 2004, precum Croația, România și Bulgaria.
Comparativ cu PIB-ul pe cap de locuitor al Germaniei în 2023:
- cel al Bulgariei a fost de 28%
- în timp ce cel al Estoniei și Slovaciei a variat între 58 și 59%
Veniturile pe cap de locuitor în Bulgaria și România s-au triplat în comparație cu cele din Germania.
Polonia a înregistrat cea mai mare creștere
În cele 11 state din UE din regiunea Europei Centrale și de Est, raportul mediu al exporturilor față de PIB a înregistrat o creștere. Acesta a crescut de la 39% în 1995 la 44% în 2003 și la 69% în 2023.
Polonia a înregistrat cea mai mare creștere relativă în perioada 2004-2023.
În aceste state, raportul dintre exporturi și PIB a crescut de la 34% la 57%.
În 2023, raportul dintre export și PIB a variat, de la 40% în România la 92% în Slovacia.