România se află în dificultate. A atins un nivel record în 2025

În 2025, numărul firmelor din România aflate în dificultate a atins un nivel record, depășind 155.000, ceea ce marchează un maxim al ultimilor cinci ani. Creșterea economică a fost una slabă, de doar 0,9% în 2024, iar inflația, majorarea taxelor și scăderea vânzărilor au adâncit criza din mediul de afaceri.

Conform unei analize realizate de Sierra Quadrant, numărul firmelor radiate, dizolvate sau aflate în insolvență a crescut semnificativ, depășind chiar datele din 2020, anul pandemiei.

Economia românească riscă să intre într-un efect de domino

Specialiștii atrag atenția că fără măsuri de redresare, economia românească riscă să intre într-un efect de domino, afectând întregul ecosistem de business. Statisticile arată o accelerare a dispariției firmelor de pe piață: în 2024, au fost dizolvate 46.205 firme, un număr de zece ori mai mare decât în 2008, în timpul crizei economice anterioare. În același an, radierile au crescut cu 16,5%, iar firmele care și-au suspendat activitatea au fost cu 14,5% mai multe față de anul anterior.

inflatie
SURSA FOTO: Dreamstime

Cele mai afectate sectoare sunt comerțul, serviciile profesionale, transporturile și construcțiile, care se confruntă cu o scădere semnificativă a vânzărilor și o criză de finanțare. Această situație este agravată de blocajul financiar, multe companii acumulând datorii imposibil de gestionat. Potrivit Sierra Quadrant, multe dintre ele au mizat greșit pe o revenire rapidă după pandemie și nu mai pot acoperi costurile operaționale din cauza împrumuturilor excesive.

„Multe dintre firmele care se vor închide în 2025, peste 25%, sunt firme „zombie”, companii care, așa cum arată și datele BNR, nu mai produc suficiente venituri pentru a-și continua activitatrea și care trăiesc doar prin noi împrumuturi sau amânări.

În plus, să nu ignorăm faptul că mai mult de o treime dintre firmele mari sunt în dificultate din cauza noilor taxe ( pe cifra de afaceri, taxa pe stâlp etc.) și a scăderii semnificative a volumului vânzărilor”, arată analiza Sierra Quadrant.

România înregistrează o scădere a investițiilor

Un alt semnal de alarmă îl reprezintă lipsa investițiilor în mediul de afaceri. Barometrul de opinie realizat de Frames arată că două din trei companii nu vor face noi investiții în 2025, ci vor încerca doar să supraviețuiască. În acest context, există un risc mare de prăbușire în lanț a firmelor, multe dintre acestea având datorii mari și lipsă de capital propriu. Multe firme funcționează aparent normal, dar ascund datorii enorme, iar în cazul în care una dintre ele intră în incapacitate de plată, întregul lanț economic în care este implicată poate fi afectat, generând un efect de domino.

Analiza preconizează că numărul firmelor aflate în dificultate va continua să crească, depășind 170.000 până la finalul anului 2025, iar principalele cauze vor fi inflația ridicată, creșterea taxelor și scăderea consumului. Mai mult de un sfert dintre firmele care vor dispărea vor fi „zombie”, supraviețuind doar prin rostogolirea datoriilor. Peste 25% dintre firmele care se preconizează că se vor închide în 2025 sunt companii care nu mai generează suficienți bani pentru a-și susține activitatea, potrivit datelor BNR, și care depind doar de noi împrumuturi sau amânări pentru a supraviețui.

În plus, să nu ignorăm faptul că mai mult de o treime dintre firmele mari sunt în dificultate din cauza noilor taxe (pe cifra de afaceri, taxa pe stâlp etc.) și a scăderii semnificative a volumului vânzărilor”, afirmă analiza Sierra Quadrant. În aceste condiții, doar firmele care vor reuși să-și adapteze strategiile financiare și să optimizeze costurile vor putea supraviețui.