Republica Moldova a pornit pe un drum de la care nu trebuie să se mai abată, cel spre integrarea în UE. România acordă tot sprijinul ţării vecine, o spun la unison politicienii noştri. Iată ce mesaj a transmis sâmbătă premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu o susţine pe Maia Sandu şi actualul guvern moldovean: Singura garanţie a orientării pro-europene
Premierul Marcel Ciolacu, și-a reafirmat, în discursul susținut sâmbătă la congresul Partidului Social Democrat, susținerea față de Republica Moldova și față de actuala conducere de la Chișinău.
Ciolacu a subliniat că va acorda o atenție specială relației cu Republica Moldova și că va sprijini activ parcursul european al acestei țări. El a declarat că o va sprijini pe Maia Sandu și Guvernul de la Chișinău, considerând că aceștia reprezintă o adevărată garanţie pentru ţara vecină.
„În continuare, voi acorda o atenţie specială relaţiei noastre cu Republica Moldova. Voi sprijini activ parcursul european al Republicii Moldova.
O voi sprijini pe Maia Sandu şi Guvernul de la Chişinău pentru că sunt singura garanţie că această ţară îşi va păstra orientarea pro-europeană”, a indicat şeful Guvernului.
De asemenea, Ciolacu a precizat că va proteja în continuare drepturile minorităților românești care trăiesc în statele vecine și nu numai.
Liderul PSD a subliniat că eliminarea așa-numitei limbi moldovenești și accesul la școală în limba română pentru românii din Ucraina au fost doar începutul.
În plus, el a considerat că a venit timpul ca România să își îndeplinească rolul și în Balcanii de Vest. Marcel Ciolacu a menţionat că Serbia, Bosnia și Herțegovina sau Albania sunt state care au o deschidere uriașă față de România.
Ţara noastră trebuie să aibă o prezență economică, politică și diplomatică mult mai puternică în regiune.
„Consider, de asemenea, că a venit timpul ca România sa îşi îndeplinească rolul şi în Balcanii de Vest. Serbia – cu o comunitate românească importantă, Bosnia şi Herţegovina sau Albania sunt state care au o deschidere uriaşă faţă de România.
În ultimii 10 ani am ocolit această regiune. Vom întări atât prezenţa economică românească în zonă, cât şi prezenţa politică şi diplomatică”, a mai indicat Marcel Ciolacu.
Republica Moldova trebuie să devină membră UE până în 2030
Revenind la Republica Moldova, amintim că parcursul european al ţării vecine este asigurat atât timp cât Maia Sandu va fi preşedinte, promite ea.
„Lumea s-a schimbat și Moldova o dată cu ea. Pentru Moldova există un singur drum, Uniunea Europeană, în care țara de peste Prut va fi pregătită să se integreze până în 2030”, a declarat Maia Sandu miercuri, 21 august, în cadrul unei conferinţe comune la Chişinău cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.
Obiectivul Republicii Moldova este aderarea la Uniunea Europeană în această decadă, a scris Maia Sandu şi pe pagina sa de socializare.
„Azi (21 august – n.r.), la Chișinău, l-am salutat pe cancelarul Germaniei Olaf Scholz. Împreună cu cancelarul Scholz, am discutat despre integrarea europeană a Republicii Moldova și susținerea Germaniei în acest proces. Suntem încrezători că, având parteneri precum Germania, vom avea succes în realizarea obiectivului național, cel de a pregăti Moldova pentru aderare până în 2030”, a postat preşedintele Republicii Moldova.