În absenţa banilor de la FMI, opţiunile pe care le are statul pentru finanţarea deficitului bugetar nu sunt prea avantajoase. Secretarul de stat Bogdan Drăgoi anunţă că eurobondurile se amână pentru 2010 şi că vrea dobânzi sub 10% de la bănci, deşi n-au reuşit să le obţină la ultimele licitaţii.

„Eurobondurile se vor face cândva anul viitor, nu în acest an. Nu mă refer la luna ianuarie, vom vedea”, a spus Drăgoi, citat de www.mediafax.ro .

El a adăugat că strategia pe 2010 vizează împrumuturi atât de pe piaţa internă, cât şi de pe cea externă. Pentru titlurile de stat în monedă internă, Finanţele au în vedere pentru anul viitor emisiuni pe termen de 10 ani.

La începutul lunii septembrie, MFP estima că va lansa în perioada 1 octombrie – 15 octombrie o emisiune de eurobonduri, cu o valoare cuprinsă între 500 de milioane euro şi 1,5 miliarde euro, cu o maturitate între 5 şi 10 ani. Instituţia a selectat Deutsche Bank, EFG Eurobank şi HSBC Bank pentru intermedierea vânzării de euroobligaţiuni, dar căderea Guvernului Boc a obligat Finanţele să amâne împrumutul extern.

Dobânzi sub 10% la împrumuturile în lei

Ministerul Finanţelor nu va accepta să plătească băncilor un randament de peste 10% la titlurile de stat, a declarat, joi, secretarul de stat în minister Bogdan Drăgoi. MFP a programat pentru luna noiembrie şase licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat în valoare totală de şase miliarde de lei, după ce în octombrie a atras doar 2,53 miliarde de lei, mai puţin de jumătate din valoarea programată.

Valoarea titlurilor de stat vândute de la începutul anului se ridică la 58,8 miliarde lei, suma împrumutată fiind de circa nouă ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat circa şapte miliarde de lei. Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, până în prezent, de Ministerul Finanţelor a crescut de aproape cinci ori.