Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit despre modul în care războiul din Ucraina evoluează, dar și despre cele mai recente amenințări venite din Rusia privind utilizarea armelor nucleare.
Vasile Dîncu a fost întrebat la Digi24 despre noua fază a războiului, mai exact amenințarea cu armele nucleare, dar și despre modul în care această situație afectează România.
Ministrul Apărării susține că nimic nu se schimbă în România, în condițiile în care țara noastră a rămas vigilentă încă de la debutul conflictului militar și până în prezent. Totodată, el a mai precizat că NATO se pregătește și ea pentru apărare în cazul în care va fi nevoie.
„În România nu se schimbă nimic, pentru că eram într-o stare de vigilență încă de la începutul războiului, fiind vecini, având Insula Șerpilor în acel moment chiar ca un punct strategic unde se ducea războiul, foarte aproape. NATO, de asemenea, pregătindu-se pentru a apăra Flancul estic, unde suntem și noi. Ceea ce s-a întâmplat la Madrid ați văzut că a însemnat un echilibru între nord și sudul Flancului estic, adică o fortificare pe acest flanc al României, aici, unde se află România”, a spus Vasile Dîncu, la Digi24.
Ministrul Apărării explică că orice amenințare venită din partea lui Vladimir Putin nu va schimba nimic, el amintind de faptul că foarte mulți analiști spun că liderul de la Moscova ar folosi aceste avertismente doar din cauza ”neputinței”, pentru a-i descuraja pe cei din jurul său.
Cum va acționa România în cazul unui atac nuclear?
„Deci, noi mergem mai departe cu strategia defensivă pe care NATO a pregătit-o aici și sigur că accelerăm toate procesele de înzestrare cât este posibil astăzi, în acest moment.
Încercăm, de asemenea, să ne pregătim în mod firesc aplicațiile care se fac și care sunt programate de ani de zile, NATO, pe teritoriul nostru, se desfășoară în același ritm, nu schimbă cu nimic acest nou anunț al lui Putin, care foarte, foarte mulți analiști îl etichetează ca fiind unul al neputinței, mai degrabă, pentru că a vorbi despre armele nucleare și despre folosirea lor înseamnă mai degrabă o încercare de a descuraja”, a mai punctat acesta.
Ministrul susține că armele nucleare nu pot fi utilizate atât timp cât există un echilibru al acestor arsenale. Vasile Dîncu a mai adăugat și că dacă acest lucru s-ar întâmpla, omenirea ar fi distrusă, iar acest lucru nu va fi cel mai probabil în beneficiul lui Vladimir Putin.
„Este un echilibru al violenței, al violenței ultime, ca să spunem așa, care se naște prin asemenea declarații. Pentru că, până la urmă, este un lucru foarte știut: nimeni nu poate folosi armele nucleare împotriva celuilalt, atâta timp cât există un echilibru al acestor arsenale. De fapt, întreaga cursă a înarmărilor, de 50 de ani, de fapt, asta a dus, la un echilibru și la imposibilitatea de a folosi de fapt armele nucleare în această situație, cu riscul, decât cu riscul, sigur, unui război distrugător, care ar distruge omenirea”, a mai adăugat el.
Întrebat dacă ar putea exista un moment în care lui Vladimir Putin să nu îi mai pese de absolut nimic din jurul său, Vasile Dîncu a precizat că dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar demonstra faptul că liderul de la Moscova ”este nebun”.
Ar putea lansa Vladimir Putin atacul nuclear?
Ministrul Apărării precizează că sunt foarte multe condiții care trebuie luate în calcul înainte de lansarea unui astfel de atac, adăugând că măsura nucleară nu ar fi soluția, ci doar reprezintă o amenințare directă care are ca scop descurajarea atacurilor ucrainene.
„Eu cred că există aici câteva condiții care trebuie luate în calcul atunci când vorbim despre amenințare, despre posibilitatea folosirii, chiar la nivelul tactic, pentru că folosirea armelor tactice în doctrina militară a Rusiei, preluate din doctrina URSS, este pentru a descuraja un posibil conflict viitor, adică declanșarea unui conflict la un alt nivel.
Este o formă, ar fi o formă minimă, să spunem, în care încerci să arăți că ești nebun și că poți să folosești oricând o armă strategică, adică un război între cele două lumi, ca să spunem așa.
Deci, în primul rând, dacă ne uităm în în doctrina militară a Rusiei, există niște condiții pentru care nu sunt îndeplinite toate elementele pentru a folosi armele nucleare. Una din condiții este aceea că este amenințat teritoriul Uniunii Sovietice, era atunci, acum al Rusiei, într-un asemenea mod încât nu există altă formă de apărare. Ori în acest moment, chiar dacă, să spunem, această măsură a fost privită pentru a descuraja atacurile ucrainene în viitoarele republici sovietice, ca să zicem așa, rusești”, a mai punctat ministrul.