Lovitură categorică pentru România. Potrivit Eurostat, se prefigurează un declin categoric populației în țara noastră. Pentru țara noastră prognozele sunt sumbre. Vom fi din ce în ce mai puțin în următorii ani. Iar acest lucru se observă cel mai bine în mediul rural.
Un sfert din populația care trăiește la țară va dispărea până în anul 2050, estimează statistica europeană. Și orașele vor fi tot mai pustii. România se numără printre cele în care populația va scădea dramatic în următoarele trei decenii. Țara noastră este printre cele 20 de state membre care ar urma să înregistreze un declin al populaţiei rurale. Amploarea acestei scăderi va fi cea mai gravă în Lituania (minus 43,5%), Letonia (minus 37,6%), Bulgaria (minus 26,8%) şi România (minus 25%).
Jurnaliștii de la stirileprotv.ro au luat părerea localnicilor din satul Dumitra, din apropiere de Alba-Iulia. Aceștia au recunoscut că satul în care trăiesc e gol. „Acum trec trei zile și nu găsești cinci oameni în tot satul”, a spus o localnică. Întrebată unde este lumea care locuiește în casele sin sat, localnica recunoaște că unii au murit, iar în alte părți nu mai stă nimeni. „Aici s-a mutat la Alba. Aici a cumpărat cineva. Acolo, toată ulița, toți morți. Toți au murit. Erau 120 de familii și acum 50-60”, a povestit ea.
Scădere dramatică a populației la sate
Scăderea populației țării noastre este alarmantă – vor fi cu 25% mai puțini oameni în satele românești până în 2050, arata statistica europeană. Vom avea astfel una dinte cele mai mari scăderi ale populației de la sate din Uniunea Europeană.
Potrivit lui Mihai Roman, profesor macroeconomice ASE principala cauză este îmbătrânirea populației.
„La țară au rămas, în special, cei bătrâni, care, evental, au grijă de nepoți. Mare parte din populația de la sate se orientează spre oraș, pentru condiții mai bune de viață, slujbe mai bune. Trendul, până la urmă, este și la noi cel din Europa și anume să se ajungă undeva la maximum 40% populație rurală”, a spus el.
În plus, foarte mulți români pleacă la muncă în străinătate și rămân apoi de tot acolo. În situații similare cu a noastră sunt țări precum Croația, Lituania și Letonia. Doar patru țări vor avea creșteri ale populației rurale.
Câți oameni vor mai fi la orașe
Sursa citată a susținut că o situație diferită este în cazul orașelor. În majoritatea țărilor din Uniune este prognozată o creștere a numărului locuitorilor din mediul urban. Însă nu și în Romania. Vor fi cu aproape 10% mai puțini oameni în orașele noastre până în 2050. Așadar, cu o scădere și la orașe, și la sate, estimările sunt că populația țării noastre va ajunge la 16 milioane de locuitori, în 2050. Asta înseamnă cu 3 milioane mai puțini decât acum”.
La fel se întâmplă în Polonia, iar Letonia ar urma să sufere cea mai mare scădere a populației urbane, în vreme ce țări că Irlanda și Suedia vor avea mai mulți locuitori.
Se estimează că vârsta medie va crește cu 4 ani în 30 de țări. Cele mai afectate regiuni sunt estul, inclusiv România, și sudul Europei. De la noi, numai în regiunea județului Vaslui vârsta medie a populației se va menține.
Sursă foto: Dreamstime