România trimite o undă de șoc în Austria! Să nu se aştepte ca România să nu folosească acelaşi drept de veto
Luni, 12 decembrie, a avut loc Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat (PSD), în urma căruia Marcel Ciolacu a făcut mai multe declarații.
Acesta a precizat că este necesar să se facă o distincție între cetățenii austrieci și liderii austrieci, subliniind că la companiile austriece de la noi din țară lucrează tot români.
De asemenea, el a mai precizat că, în urma refuzului Austriei ca România să intre în Spațiul Schengen, această țară ar trebui să nu se aștepte ca România să fie de acord solicitarea Austriei pentru șefia OSCE.
„Haideţi să facem o distincţie. În aceste companii austriece pe teritoriul României, vreau să vă reamintesc că sunt lucrători români. Eu când am vorbit despre sancţiuni către Austria, nu către austrieci, dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aştepta, de exemplu când Austria o să solicite şefia OSCE, să nu se aştepte ca România să nu folosească acelaşi drept de veto. Până se ajunge la această paralelă, există totuşi demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Fiecare reacționează diferit la refuzul Austriei
Nu în ultimul rând, președintele Partidului Social Democrat (PSD) Marcel Ciolacu a mai spus că fiecare reacționează diferit șa refuzul Austriei, subliniind că ”unii îşi mută conturile, unii nu mai merg în Austria la schi”.
„E normal, este o umilinţă arată nu numai clasei politice. Vreau să fac o distincţie foarte clară între români şi austrieci şi decidenţii din Austria din acest moment şi România, fiindcă aţi văzut şi reacţiile de frustrare ale românilor care trăiesc în Austria, dar şi ale austriecilor de susţinere a românilor. A fost un element pur de interes personal, de aceea există această supărare, o prioritate a ministrului de Interne şi a cancelarului, ceea ce ţine de votul din Austria”, a completat Marcel Ciolacu.
Motivul pentru care România a mers la pachet cu Bulgaria
„Am avut și un sondaj de opinie cu referire directă la aderarea României la spațiul Schengen, ca să vedem nemulțumirile românilor și unde consideră românii ca s-a greșit. În sondaje există o anumită percepție, o anumită frustrare față de un alt stat membru UE și al Europei. Această abordare brutală din partea Austriei, care a ieșit dintr-o logică de uniune a statelor. (…)
Rămâne întrebarea de ce am mers în continuare pe listă, la pachet cu Bulgaria, atât timp cât exista o altă decizie a altui stat, respectiv Olanda, că nu va vota cu Bulgaria. Deci dacă Austria ar fi votat sau nu cu România, oricum nu am fi trecut de votul JAI. Acest pachet a fost trecut acum 10 sau 11 ani. Poate ar fi trebuit insistat la Comisie (Europeană – n.r.) ca propunerea să fie deja o splitare între România și Bulgaria ca să putem avea o șansă mare”, spune Marcel Ciolacu.