Ministrul Sănătății a precizat că nu știe de la cine a venit propunerea cu privire la pragul abuzului în serviciu, făcând referire la cel de 250.000 de lei.
Alexandru Rafila spune că propunerea unui prag de 9.000 de lei este una corectă, subliniind că ar trebui consultate și valorile din alte țări membre ale blocului comunitar.
”Nu-mi este clar, nu ştiu exact de unde a venit această propunere. Când e vorba despre subiecte aşa de sensibile, cred că este foarte importantă opinia ministerului de specialitate.
Vă spun ce aş fi făcut eu. Era, cred, foarte bine să luăm legislaţia existentă în fiecare dintre ţările Uniunii Europene şi să vedem care este acest prag în celelalte ţări ale Uniunii Europene şi încheiam discuţia, pentru că eu sunt convins că există un numitor comun în ceea ce priveşte o anumită sumă peste care un abuz în serviciu este considerat infracţiune, dintr-un motiv foarte simplu: în mod evident, trebuie să existe un astfel de prag, există şi o decizie a Curţii Constituţionale în acest sens.
Dacă cineva îşi pierde cumpătul, de exemplu, şi cumpără o cutie de creioane în mod abuziv nu cred că lucrul ăsta reprezintă infracţiune. Dar totuşi o limită care să evite în mod clar obţinerea de sume de bani sau acordarea unor contracte în mod abuziv de către un funcţionar public trebuie să existe şi limita trebuie să fie rezonabilă”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Digi 24.
Pragul abuzului în serviciu ar trebui să fie asociat cu domeniu de răspundere și responsabilitate
Ministru Alexandru Rafila a precizat că aluzia la anumite cifre folosite în alte țări ar fi fost benefică, mai ales datorită asocierii cu legislația privind abuzul în serviciu din timpul mandatului lui Liviu Dragnea. De asemenea, ministrul a menționat că pragul de la care abuzul în serviciu devine infracțiune ar trebui să fie asociat cu domeniul de responsabilitate și răspundere, și nu cu domeniul electoral.
Senatorii au votat miercuri, în plen, o propunere legislativă care modifică și completează Legea 286/2009 privind Codul penal și alte acte normative. Proiectul de lege, depus de guvern la sfârșitul anului 2022, includea un amendament depus în comisia juridică prin care se introducea un prag valoric de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Propunerea a stârnit critici și a fost comparată cu controversata Ordonanță 13 din epoca Dragnea, care a stârnit ample proteste.
Ca răspuns la critici, Ministerul Justiției a susținut că nu există nicio referire clară în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Ministerul a propus în schimb un prag de 9.000 de lei, iar miercuri seară, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat susținerea Partidului Liberal pentru acest prag mai mic. De asemenea, Ciucă l-a mandatat pe vicepreședintele PNL Gabriel Andronache să susțină acest amendament în Parlament. În mod similar, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a făcut un anunț similar în sprijinul pragului de 9.000 de lei.