”Micii agricultori produc în mod natural alimente bio, dar costurile lor sunt bineînţeles mai mari decât cele ale marilor producători, după cum şi calitatea produselor este incomparabil mai bună. De aceea, reducerea la zero a TVA la produselor bio şi tradiţionale ar reprezenta un impuls absolut necesar al acestei pieţe în creştere”, spun aceștia.
Astfel, statul român ar sprijini dezvoltarea pieţei locale, dar şi promovarea alimentelor bio şi tradiţionale româneşti în străinătate, unde acestea au devenit un trend. ”Suntem la această oră în situaţia în care producătorii din mediul rural, deşi în lipsă de bani, mănâncă mai bine şi mai sănătos decât orăşenii care cheltuie o grămadă de bani pe alimente nesănătoase. Produsele bio şi tradiţionale ar deveni însă accesibile şi orăşenilor dacă ar fi scutite de TVA, iar acest lucru ar contribui nu doar la dezvoltarea unei industrii sută la sută româneşti, ci şi la starea de sănătate a populaţiei”, susțin reprezentanții FPTS.
Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică – ”Bio-România” propune autorităţilor implementarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) denumită sugestiv ”verde” pentru produsele agroalimentare româneşti, prin care se doreşte ca nivelul cotei să fie direct proporţional cu gradul de poluare asupra mediului.