România ar putea accepta căsătoriile între persoanele de același sex. Proiectul de rezoluție se află pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului European
Luni, 13 septembrie, va avea loc la Strasbourg ședinta plenară a Parlamentului European. Pe oridinea de zi a acestei ședințe se află un proiect de rezoluție prin care Partidul Popular European (PPE) vrea să oblige România să recunoască mariajele între persoanele ce același sex, arată știripesurse.ro.
„Invită Comisia să ia măsuri concrete pentru a asigura libera circulație pentru toate familiile, inclusiv familiile curcubeu, în conformitate cu decizia Coman și Hamilton, care afirmă că termenul „soț” așa cum este utilizat în Directiva privind libera circulație este aplicabil și partenerilor de același sex; solicită Comisiei să examineze dacă Statele membre respectă hotărârea CJUE Coman & Hamilton și adoptă acțiuni în temeiul articolului 258 din TFUE împotriva celor care nu se conformează; face apel la Comisie să ia măsuri împotriva României pentru eșecul său continuu în a respectă această hotărâre, lipsa căilor de atac legale care a obligat reclamantul să recurgă la CtEDO”, punctul 10 al proiectului de rezoluție.
Statele nu pot invoca orice interdicție constituțională
Mai mult decât atât, proiectul de rezoluție inițiat de Partidul Popular European spune că statele membre nu pot invoca orice interdicție constituțională a căsătoriei între persoanele de același sex, deoarece legislația Uniunii Europene este deasupra oricărui tip de legislație națională.
” (…) legislația UE prevalează asupra oricărui tip de legislație națională, inclusiv asupra dispozițiilor constituționale și, prin urmare, statele membre nu pot, pentru a obstrucționa dreptul fundamental la libera circulație a persoanelor în interiorul UE, să invoce orice interdicție constituțională a căsătoriei între persoane de același sex sau protecția constituțională a „moralei” sau „Politici publice” care încalcă drepturile familiilor curcubeu care se mută pe teritoriul lor”, se arată în proiectul de rezoluție inițiat de PPE.
Cu toate acestea este important de reamintit că rezoluțiile Parlamentului European nu au forță juridică, așadar statele membre nu sunt obligate să le respecte. Totuși, documentele respective pot reprezenta semnale politice importante pentru statele membre și pentru Comisia Europeană.
Documentul oficial poate fi consultat aici.