'Ne-am acoperit în totalitate necesităţile de finanţare pentru acest an cu opt luni înainte de termen. Aceasta nu înseamnă însă că nu vom intra din nou pe piaţă dacă oportunităţile o vor permite, însă va fi pentru a ne acoperi în avans necesităţile de finanţare pentru 2015', a declarat ministrul pentru Buget.
Potrivit Bloomberg, România a obţinut, marţi, 1,25 miliarde euro prin intermediul celei de-a doua emisiuni de obligaţiuni pe pieţele internaţionale derulată în acest an, profitând de costurile reduse de creditare pentru a-şi finanţa deficitul bugetar.
Guvernul de la Bucureşti a vândut eurobonduri pe zece ani, la o dobândă de 200 de puncte de bază peste mid-swaps, echivalentul a 3,7% pe an, cel mai mic randament de care a beneficiat vreodată România, a declarat ministrul pentru Buget, Liviu Voinea.
Directorul adjunct al Trezoreriei, Diana Popescu, a precizat că tranzacţia a fost intermediată de Citigroup, ING Groep NV, Societe Generale SA şi UniCredit SpA.
La mijlocul lunii ianuarie, România a atras două miliarde de dolari de pe pieţele externe, prin intermediul a două emisiuni de obligaţiuni în dolari americani pe perioade de 10 ani, respectiv 30 de ani. Atunci România a împrumutat un miliard de dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) şi un miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%).
Potrivit unui document publicat pe pagina de Internet a Ministerului de Finanţe, în 2014 planurile de finanţare ale României prevăd împrumuturi externe în valoare de două miliarde de euro.
Executivul României a hotărât, la finalul anului trecut, suplimentarea sumei maxime care poate fi împrumutată de stat de pe pieţele internaţionale pe termen mediu, în cadrul programului 'Medium Term Notes', de la opt miliarde de euro la 15 miliarde de euro. AGERPRES