Peste cinci-șapte ani, România ar putea îndeplini toate condițiile pentru aderarea la OCDE
Vineri, 9 iunie 2023, în cadrul ediției a V-a a Forumului ARIR 2023, Adrian Țuțuianu a fost întrebat când ar putea intra România în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
„Anul viitor sigur nu. Nu vom putea parcurge toate etapele şi nu vom putea să transpunem recomandările pe care le vom avea, dar eu sper că pe un termen mediu, cinci-șapte ani, România ar putea să îndeplinească toate aceste condiţionalităţi şi să avem adoptate toate reglementările corespunzătoare acquis-ului OCDE.
Aderarea la OCDE depinde de hărnicia noastră. Am parcurs etapa I, autoevaluarea, etapa II este în curs, evaluarea făcută extern. Etapa a III-a va fi după evaluarea externă a recomandărilor. Depinde şi de capacitatea statului, dar iată că sunt şi alţi actori.
Discutăm aici de ASF, discutăm de Bursa de Valori, discutăm şi de alţi actori care sunt importanţi şi care au un rol bine definit în acest proces de aderare”, a susţinut acesta”, a fost răspunsul dat de Adrian Țuțuianu.
Despre Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, dar și la nivel global.
Cele 38 de state membre ale OCDE sunt state dezvoltate, deţinând circa 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat pentru reconstrucția continentului european după cel de-al Doilea Război Mondial. Convenția care a consfințit transformarea OECE în OCDE a fost semnată pe data de 14 decembrie 1960 la Paris, Franța, și a intrat în vigoare pe 30 septembrie 1961.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), În relația cu OCDE, România contribuie la programe și proiecte regionale, precum „Eurasia Competitiveness program”, „South East Europe Regional Programme”, „Strengthening co-ordination and strategic direction with Sub-Saharan Africa (ECOWAS)”.
În plus, România are statut de membru în două structuri conexe OCDE, respectiv:
- Agenția pentru Energie Nucleară / Nuclear Energy Agency – din 2017;
- Forumul pentru Transport Internațional / International Transport Forum – din 1992.