Fernando Grande-Marlaska va prelua șefia Consiliului JAI începând cu data de 1 iunie, iar atunci ar putea pune pe ordinea de zi aderarea României la spațiul de liberă circulație.
România ar putea adera la spațiul Schengen chiar anul acesta
Ministrul de Interne Lucian Bode a spus că țara noastră îndeplinește toate criteriile pentru a adera la spațiul Schengen.
„Evaluările au reconfirmat nivelul înalt la care România aplică standardele Schengen. Diversele sensibilități de ordin intern invocate de un stat membru pentru a justifica refuzul Schengen nu mai pot reprezenta argumente serioase”, a spus Lucian Bode.
Ministrul de Interne al Spaniei a spus, de asemenea, că „România a depus o muncă extraordinară, excepțională și face acest lucru de multă vreme. Nu putem înțelege acest spațiu Schengen puternic și solid fără România în el, ca membru cu drepturi depline”.
Țara noastră îndeplinește toate criteriile pentru a intra în spațiul de liberă circulație
Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, 27 martie, că eforturile României de a adera în acest an la spațiul Schengen au primit sprijin din partea președintelui Consiliului European, Charles Michel. Iohannis a relatat că, în cadrul întâlnirii cu oficialul european, s-a discutat despre rolul României în asigurarea securității frontierei externe a UE, iar acesta și-a exprimat sprijinul pentru o decizie pozitivă privind aderarea în acest an.
În plus, președintele Klaus Iohannis a împărtășit că Charles Michel va vizita Centrul de Coordonare Operațională al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră pentru a asista la implementarea tehnologiei de ultimă generație și a capacităților de supraveghere în timp real pentru a consolida frontierele externe ale UE și a permite gestionarea eficientă a crizelor.
„Am avut astăzi şi un schimb de vederi pe tema aderării României la spaţiul Schengen şi a rolului ţării noastre în garantarea securităţii frontierei externe a Uniunii Europene. Avem în acest proces susţinerea preşedintelui Consiliului European în vederea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea anul acesta”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat eforturile României în vederea implementării rapide a concluziilor privind migrația convenite în februarie și a evidențiat proiectul-pilot stabilit cu Comisia Europeană pentru frontiera româno-sârbă în vederea schimbului de bune practici în gestionarea frontierelor.
„În acest sens, proiectul pilot la frontiera româno-sârbă pe care l-am agreat cu Comisia Europeană va permite ţării noastre să împărtăşească bunele practici în materie de gestionare a frontierelor externe”, a spus preşedintele Iohannis.