România are două luni la dispoziţie pentru a modifica legislaţia privind vânătoarea păsărilor după ce Comisia Europeană, preocupată de faptul că perioadele de vânătoare stabilite de legislaţia română coincid cu perioadele de protecţie specială, a avertizat ţara noastră că o va acţiona în justiţie dacă nu ia măsuri.
Comisia Europeană cere României să se asigure că legislaţia naţională în materie de protecţie a păsărilor respectă întru totul reglementările Uniunii Europene. Comisia este preocupată de faptul că perioadele de vânătoare stabilite de legislaţia română coincid cu perioadele de protecţie specială. România are la dispoziţie două luni să se conformeze avizului motivat. În caz contrar, Comisia ar putea sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, avertizează un comunicat al Comisiei Europene.
Practic, Comisia Europeană a declanşat etapa a doua a procedurii de infringement, cea a avizului motivat, ultimul pas înainte ca executivul european să înainteze un dosar către justiţia europeană.
Comisia a adresat României un aviz motivat ca urmare a nerespectării de către aceasta a reglementărilor UE cu privire la vânarea păsărilor. Comisia este de părere că perioadele de vânătoare stabilite de legislaţia română nu asigură un regim de protecţie completă, aşa cum prevede directiva.
România nu a luat nici o măsură după prima notificare
Prima etapă a procedurii de infringement este cea a primirii unei scrisori de notificare oficială. Statul vizat are la dispoziţie două luni pentru a face modificările necesare înainte de declanşarea următoarei etape, cea a avizului motivat, în care explică de ce prevederea respectivă este în contradicţie cu cele stipulate la nivel comunitar şi ce anume şi cum trebuie schimbat. Dacă statul sesizat se conformează între timp aquis-ul comunitar, procedura de infringement este oprită. În cazul în care legislaţia rămâne neschimbată, Comisia Europeană poate da în judecată statul respectiv.
Comisarul UE pentru mediu, dl Janez Potočnik, a declarat că Directiva privind protecţia păsărilor este „un element-cheie” al legislaţiei UE în materie de protecţie a naturii. „De aceea invit insistent România să îşi alinieze legislaţia la reglementările Uniunii Europene”, a spus Potočnik.
Directiva privind protecţia păsărilor este cel mai vechi text legislativ al UE în materie de protecţie a naturii şi totodată şi cel mai important, instituind un regim complet de protecţie a tuturor speciilor de păsări sălbatice care au habitatul natural în Uniune. Zonele reglementate de directivă fac parte din Natura 2000, reţeaua zonelor naturale protejate din Uniunea Europeană.
Directiva recunoaşte vânătoarea ca fiind o activitate legitimă şi prevede un sistem complet de gestionare a acestei practici pentru a garanta că este durabilă. Directiva interzice în special vânarea păsărilor în timpul perioadelor în care sunt cel mai vulnerabile, cum este, de exemplu, perioada de migrare înapoi către locurile de cuibărire, perioada de reproducere şi perioada de creştere a puilor.