România ar putea cumpăra portul Giurgiulești din Republica Moldova
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că există posibilitatea ca România să cumpere portul Giurgiulești din Republica Moldova. Declarația sa vine în contextul în care unul dintre cele mai importante hub-uri pentru reconstrucția Ucrainei, după finalizarea războiului, va fi România, având în vedere vecinătatea.
De asemenea, premierul a punctat că România ajută Ucraina pe „toate palierele”, iar Ucraina trebuie sprijinită „până câștigă războiul”.
„Unul dintre cele mai importante hub-uri de reconstrucție a Ucrainei, după finalizarea războiului va fi România. Iar România trebuie să fie de această dată pregătită logistic pentru acest hub.
Am un proiect, pe care l-am discutat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, comun cu premierul Bulgariei, să luăm din banii pentru mobilitate de la Comisie și să mai facem un pod, și rutier și feroviar, peste Dunăre, la Giurgiu”, a spus Marcel Ciolacu la Digi24.
„Trebuie să realizăm că Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întâmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, și deja prin ministrul Transporturilor România și-a arătat interesul către BERD, pentru că acționarul majoritar la portul Giurgiulești este BERD, de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta”, a precizat premierul.
Premierul va merge în Ucraina pentru discuții
De asemenea, Marcel Ciolacu a anunţat că luna viitoare va participa, în Ucraina, alături de mai mulţi miniştri, la o şedinţă comună cu omologul său şi membri ai Executivului de la Kiev, unde vor fi discutate mai multe teme de colaborare comună, în domenii precum agricultura, transporturile şi energia.
„O să merg la Kiev însoţit de mai mulţi miniştri, ministrul de Interne, ministrul Agriculturii, ministrul Transporturilor, ministrul Energiei, ca să închidem cât mai multe din colaborarea pe care o avem cu Ucraina”, a mai declarat Ciolacu pentru sursa citată.
Şeful Executivului şi-a exprimat convingerea că, în acest context, Ucraina va renunţa la limba moldovenească.
„Sunt ferm convins că şi Ucraina, avem pe agendă, va anunţa renunţarea la limba moldovenească. (…) Am avut discuţii cu domnul prim-ministru, dar cel mai important este că printr-un dialog cu prim-ministru al Ucrainei, şi îi mulţumesc pentru acest lucru, cum şi dânsul mi-a mulţumit mie, am găsit soluţiile cele mai bune ca să nu afectăm fermierii din România, dar şi Ucraina să continue tranzitul cerealelor pe teritoriul României”, a menţionat premierul.